Saag Paneer, indisk vegetarisk gryta

Hej hej!

Jag har kört helt vegetariskt denna veckan och det känns super! Nyttigt och klimatsmart! Vegetariska biffar, ärtsoppa (utan fläsk!) och nu Saag Paneer som är en indisk vegetarisk gryta med spenat och paneer. Paneer är en färskost som är vanlig i Indien, en ganska smaklös sådan men den passade super i den här grytan och tillför ju protein 😉 Receptet kommer från Jamie Oliver men med lite modifikation. Verkligen supergott! Det är lite pyssel att göra osten men inte så svårt.

Saag Paneer

Saag Paneer, 4p

Paneer
1,5 l standardmjölk 3%
4 msk citronsaft (2 små citroner)
olja till fritering (alt. stekning)

Spenatröra
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
en liten bit ingefära (2×2 cm)
1 tsk kumminfrön
2 tsk garam masala
1/2 tsk gurkmeja
1 tomat
600 g frusen bladspenat
3 dl vispgrädde
salt och peppar

Börja med paneeren. Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull och koka försiktigt upp på medelhög värme. När mjölken börjar koka, sänk temperaturen och tillsätt citronsaften, 1 msk i taget och rör hela tiden. När ostmassan separerar sig från vasslet (vätskan), ta av från värmen och häll över en bomullsduksklädd sil (det går bra att använda en ren kökshandduk). Skölj ostmassan i kallt vatten för att få bort all vassle. Krama ur resterande vätska med massan kvar i duken, försök forma till en jämn klump. Låt duken ligga kvar i silen och ställ in i kylskåp med en tallrik och tyngd på (t.ex. en syltburk). Låt stå 1,5 h. Ta sedan fram och skär i 2 cm stora kuber, den kan smula lite. Hetta upp rejält med olja i en kastrull eller i en fritös och fritera tills osten blir gyllene. Kolla att oljan är tillräckligt het med en bit vitt bröd, om det blir gyllene efter ca 10-15 sek så är det tillräckligt varm, akta så att du inte bränner dig och ha ett lock i närheten om det skulle börja brinna!! Fritera några bitar åt gången, lägg sedan på papper och låt rinna av, salta. Om ni inte vill fritera, stek i ordentligt med olja 🙂

Hacka löken, vitlöken och ingefäran fint. Häll lite olja i en stekpanna och tillsätt kumminfröna, låt dem friteras i någon minut, tillsätt sedan lökhacket. Fräs utan att det tar färg tills löken blir mjuk och glansig. Krydda med garam masala och gurkmeja. Kärna ur tomaten, hacka den i små bitar och tillsätt i grytan, låt fräsa ytterligare några minuter. Tillsätt den frusna spenaten och fräs tills den har blivit varm, tillsätt sedan grädden och rejält med salt och peppar, smaka av! Låt puttra tills det är krämigt. Lägg till sist i den friterade paneeren och låt puttra ett par minuter. Servera med vitlöksnaan. Recept på mitt naanbröd finns nedan:

Saag Paneer

Naanbröd, 8 st

25 g jäst (ett halvt paket)
1/2 dl fingervarm vatten (37°C)
2 tsk socker
9 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1,5 dl mjölk
1,5 dl turkisk yoghurt
2 st ägg
25 g smör

Smula jästen i en bunke (gärna i en assistent el. likn.) och häll i vattnet, rör runt tills jästen löser sig. Smält smöret och tillsätt alla ingredienser. Kör degen i maskinen ca 6 minuter, eller 12 minuter för hand. Det ska bli en fast deg. Täck över degen med plastfolie och låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 250°C och grilläge. Dela degen till åtta bollar och låt jäsa ytterligare 10 minuter under duk. Kavla sedan ut varje boll till en några millimeter tunn rundel, lägg på bakplåtspapper, pensla med lite vatten och ställ in i ugnen, 2 bröd per plåt. Grädda tills bröden får färg, vänd dem sedan och grädda på andra sidan. OBS! Stå vid ugnen, det går väldigt snabbt! Om bröden inte ska ätas direkt, kan de bara värmas på precis innan servering.

Vitlöksnaan

2 naanbröd
1 vitlöksklyfta
1 tsk smör

Sätt ugnen på 200 °C. Smöra naanbröden lite lätt. Finhacka vitlöken och gnid in bitarna på bröden. Värm i ugnen i några minuter.

 

Lämna ett svar