Ärtsoppa och våffla på vårfrudagen

Hej!!

Ni har väl inte missat att det är våffeldagen idag?! En trevlig tradition tycker jag 🙂 Nu fuskade jag och åt våfflor igår också, hihi men det får man väl när man är gravid?! Eller?! 🙂 Vi åt iaf nyttig ärtsoppa innan!

Ärtsoppa

Ärtsoppa
, ca 6p:

1 pkt gula ärtor (500 g)
en nypa salt
1,5 l vatten
2 gula lökar
2 grönsaksbuljongtärningar
2 pkt bacon
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad mejram

senap och ev. lite extra timjan

Skölj ärtorna i en sil, lägg dem sedan övertäckta med vatten i en kastrull i ca ett dygn, lägg på ett lock (Kolla efter ca 12 timmar så att vattnet fortfarande täcker, fyll annars på).
Efter ca 24 timmar: häll av vattnet. Häll på vatten enl recept samt salt och låt koka upp, ta bort skummet som bildas. Tillsätt sedan buljong, hackad gul lök, hackad bacon samt timjan och mejram. Låt koka på något högre än medelvärme under lock i ca en timme (kan variera). Soppan är färdig när ärtorna är mjuka och börjar falla sönder något. Servera soppan med en rejäl klick senap (t.ex. Skånsk grovkornig senap) och ev. lite extra timjan.

Våfflor

Frasvåfflor
, ca 7-8 st

150 g smör
2,5 dl kallt vatten
2 dl mjölk
knivsudd salt
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Smält smör och låt det svalna. Häll vatten och mjölk i en bunke, Blanda vetemjöl med bakpulver och salt och vispa i det i mjölkvattnet till det blir slätt. Rör ner det smälta smöret. Smörj våffeljärnet och grädda. Jag åt min våffla med grädde och hjortronsylt, nam nam!!

Hoppas ni också får äta våfflor idag!! Kram

Lämna ett svar