Snabba ”surdegsfrallor” utan maskin

Hej hej!

Här har jag inte skrivit på typ 2 år, tänkte att det kanske är dags att fylla på med lite recept. Jag använder ju själv min blogg som receptbank och jag vet att många efterfrågar recept som jag inte har lagt ut här under senaste åren. Jag är mest aktiv på instagram; matdelikat så följ mig gärna där.

Nu i coronatider när mycket tid spenderas hemma så passar det ju bra att baka och kanske till och med sätta en surdeg. Hur man gör en surdeg kan man läsa om på massor av sidor så jag går inte in djupare på det 😉 Har man turen att ha en vän eller granne med en surdeg kan man ju fråga om man kan få en skvätt att bygga vidare på. Det är ju bra att ha matat sin surdeg dagen innan man ska baka men jag har väntat ett par dagar och det har också funkat.

Varför kallar jag dessa för surdegsfrallor i situationstecken, jo för att jag fuskar med lite jäst! Jag har inte haft tålamodet att baka bröd i flera dagar, utan vill få fram ett gott surdegsliknande bröd inom några timmar. Så snabba är de egentligen inte men i surdegsmått räknat är de det! Det går också att göra degen på kvällen och låta den jäsa över natten om man vill ha frallorna till frukost!

”Surdegsfrallor”, 8 st

100 g surdegsgrund (vete eller råg)
400 g vatten
5 g färsk jäst
480 g vetemjöl special alt. dinkelmjöl + lite till utbakning
18 g salt

Lös jästen i lite av vattnet. Tillsätt restan av ingredienserna och rör runt med träslev. Degen ska vara lös. Plasta in bunken och ställ i rumstemperatur i 2 h, för nattjästa frallor ställer du in bunken i kylen över natten.

Efter 2 h: Ta lite mjöl på dina händer och försök att vika degen i bunken, både uppifrån och ned och från sidorna. Låt sedan degen jäsa ca 2 h till. (skippa detta om du nattjäser)

Efter 2 h till (på morgonen om du nattjäst): Ta upp degen som är väldigt kletig på rikligt mjölat bord. Vik ihop från alla kanter med lite mer mjöl. Dela sedan i 8 bitar. Forma så gott du kan till runda bollar (ja, jag vet att de flyter ut en del men de reser sig sedan i ugnen) och lägg 4 st på varje plåt med bakplåtspapper. Jäs ytterligare 30 minuter och slå samtidigt på ugnen på maxtemperatur (250°C). Du behöver inte täcka med någon bakduk då den förmodligen bara kommer att fastna i degen. Grädda sedan frallorna i 15 minuter tills de får fin färg. Släng gärna in några isbitar i botten på ugnen för att få en extra krispig yta (en ugnstålig skål med vatten går också bra, men stoppa då in den en stund innan bröden). Låt svalna på galler.

Jag hade blivit jätteglad om ni skriver någon kommentar här eller på instagram så att jag vet att någon läser 😉

Ha en fin Valborg! Kram

3 svar på ”Snabba ”surdegsfrallor” utan maskin”

  1. Haha, SITUATIONSTECKEN!

  2. Kanonenkla och supergoda tack för receptet

    1. matdelikat skriver: Svara

      Så roligt att du gillade dem 🙂

Lämna ett svar