Blodapelsinparfait med salta kanderade jordnötter

God morgon!!

Hade ni en bra fredagskväll igår? Det hade vi! Jag lagade trerätters åt mig och Krille och sen kollade vi på favoritprogrammet; På spåret 🙂

Efterrätten vi åt igår var en av de godaste efterrätter jag ätit! Helt fantastisk! Ni måste bara prova detta! Kommer ni hem till oss på middag inom det närmaste finns det stor chans att ni blir bjudna på detta 😉 Jag gjorde en parfait på blodapelsin och saltade kanderade jordnötter till det, mums!! Det var min mamma som tipsade om receptet från Gomorron Sverige, de hade vanliga apelsiner och cashewnötter men jag tog blodapelsin då det är min absoluta favorit! Sen hade vi en jättepåse med jordnötter hemma, så de använde vi också 🙂 Jag kan tipsa om att göra extra mycket kanderade nötter då de kan ätas som godis!

Blodapelsinparfait med saltade kanderade jordnötter Parfait på blodapelsin och saltade kanderade jordnötter

Blodapelsinparfait, 2p

3 små blodapelsiner (totalt)
1 äggula
0,75 dl florsocker
2 msk pressad apelsinsaft
skalet från en halv blodapelsin
1/4 vaniljstång alt. en nypa vaniljpulver (mald vaniljstång)
1 dl vispgrädde

Kanderade jordnötter, 4p

100 g salta jordnötter
1 dl strösocker

Skär av toppen på 2 blodapelsiner och gröp ur med vass kniv och sked, lägg köttet och saften i en skål. Sila av 2 msk apelsinsaft (men spara både saft och kött, se tips nedan!), riv hälften av skalet av den tredje apelsinen och blanda ner i saften. Vispa saften med florsocker och äggula.
Skrapa ur fröna ur vaniljstången, alt. ta vaniljpulver och blanda med grädden, vispa grädden ganska hårt.
Vänd ner grädden i apelsinröran. Häll upp parfaitsmeten i de urgröpta apelsinerna. Om det blir över, häll i en liten frystålig form. Ställ apelsinerna i en bakform el. liknande så de står stadigt och ställ in i frysen i 4-6 timmar.
Kanderade nötter: Smält sockret i en stekpanna på medelvärme, tillsätt nötterna och rör om så att det täcker runt om. Häll av på ett bakplåtspapper och låt svalna. Hacka sedan grovt. Tips för att få rent pannan sen är att koka upp vatten i den.
Ta fram apelsinerna en liten stund innan servering och toppa med nötterna.

Tips att göra med överbliven apelsinsaft och kött är blodapelsinmarmelad! Lägg kött och saft från 2 blodapelsiner i en kastrull, tillsätt 1/2 dl syltsocker och koka i 4 miniter, skumma av. Häll upp på en ren burk. Perfekt att ha på frukostmackan!

Nu ska vi gå ut en promenad med vagnen och söva lillan sen vet jag inte vad vi ska hitta på idag. Skönt med en oplanerad lördag 🙂 Vad ska ni hitta på?

Kramar!

Lämna ett svar