Egen pepparkaksdeg

Hej härliga måndag… eller vad säger ni?! 😉
Vad har ni hittat på i helgen? Vi har varit i Ystad hos mina föräldrar och ätit ostfondue och bakat pepparkakor, vi har även beställt en barnvagn! Barnvagnen är den första grejen vi har köpt till lillan, känns så konstigt att köpa bebisgrejer… Det blev iaf en svart Bugaboo Buffalo 🙂 Den verkar så smidig och är dessutom stilren, helt i min smak!
Ja, vi bakade ju som sagt pepparkakor hos föräldrarna enligt mammas farmor Elins recept! Supergoda blir de, inte alls lika köpepeppisar som iof också kan vara goda ibland!

Pepparkaksbak Pepparkaksbak Hemmagjorda pepparkakor

Mammas farmor Elins pepparkakor

500 g socker
1/3 liter sirap
1 ägg
500 g rumsvarmt smör
3 dl grädde
2 msk kanel
2 msk torkad mald ingefära
2 msk torkad mald nejlika
1 msk bikarbonat
ca 900 g vetemjöl + en hel del till utbaket
ev. skållade mandlar eller korinter

Blanda bikarbonat och mjöl i en bunke, finfördela smöret i mjölet med händerna. Ta en ny bunke och vispa grädden i, rör ner socker, sirap, kryddor och ägg. Arbeta successivt in mjölblandningen i grädden till en deg. Låt degen stå i kylskåp minst ett dygn (täckt med tex plastfolie). Ta fram degen och kavla ut på rejält mjölat bord. Degen kan vara lite kletig, så var inte rädd att arbeta in mer mjöl om det behövs. Kavla ut så tunt som möjligt, stansa ut valfria formar och lägg på bakplåtspapper, sätt på någon mandel eller korint,  och grädda i ugnen på 225 grader i ca. 3-5 minuter, eller tills de fått fin färg.

 

Lämna ett svar