Schweizisk ostfondue

Vi är hos mina föräldrar i Ystad. Igår blev vi bjudna på schweizisk ostfondue, vilket är FARLIGT GOTT! Ni måste prova detta! Det passar perfekt nu i vintertider. Vi äter det ungefär en gång per år, så det har blivit en liten tradition.

Det som behövs är en speciell fondue-gryta i keramik, där fonduen kan värmas i vattenbad i ytterligare en gryta. Alternativt kan en emaljerad fonduegryta användas, men det är större risk att osten bränner fast i botten. En träslev är också att föredra.Schweizisk ostfondue

Receptet kommer från pappas kusin som är uppvuxen i Schweiz.

Schweizisk ostfondue, 4 p:

800 g ost (500g Appenzeller och 300 g Gruyère alt lika delar av Appenzeller, Gruyère och Emmentaler)
3,5 dl torrt vitt vin
1 tsk potatismjöl
2 msk kirsch (schweizisk körsbärsbrännvin)
2 tsk citronsaft
1 vitlöksklyfta

Dela på vitlöken och smörj grytan med den. Häll i vinet och låt sjuda (helst i vattenbad!). Riv osten och lägg i lite i taget under omrörning.  Rör i en åtta. Blanda ihop potatismjöl, kirsch och citronsaft och tillsätt när all ost har smält. Låt sjuda en stund (rör hela tiden). Sätt över på fondueställningen och sätt igång brännaren under. Fonduen blir tjockare och tjockare ju mindre som finns kvar i grytan…

Ostfondue på G

 

Doppa vitt bröd i större tärningar, med en hård skorpa på varje bit (annars faller de lätt sönder). Gott att ha till är olika sorters skinkor, salami, saltgurka och andra grönsaker.

Till ostfondue passar det bäst med vitt vin. Vi hade vinprovning av tre olika Sauvignon blanc från Nya Zeeland.Sauvignon blanc x 3 Sauvignon blanc x 3

De smakade faktiskt rätt så olika. Jag föll mest för Boulder Bank ( nr.6367 på systemet) och Saint Clair ( nr. 12000) eftersom de var så fruktiga. Satellit (nr.6200) kändes lite lamt i förhållande till de andra.

Lova mig nu att ni testar detta! Ni kommer att ÄLSKA det! Trevlig lördagskväll!

Jag och Krille

Ett svar på ”Schweizisk ostfondue”

  1. […] var en av de trendigate maträtterna under decenniet. Annan fondue förekom också, men den schweiziska ostvarianten var ju överlägset […]

Lämna ett svar