Sesamlax

Jag har nog inte ätit så mycket fisk på evigheter som vi gjort nu… det måste ha slagit slint i Krilles huvud som kunde tänka sig både lax och torsk dagarna efter varandra! För er som inte vet så är inte fisk någon favorit hos min kära sambo 🙂 Jag blir dock mycket glad och tacksam! Som (nästan) alltid lagade vi lax med den oslagbara såsen, ledsnar aldrig på den! Jag har nog delat det receptet hur många gånger som helst, men det är det värt! Till laxen hade vi sötpotatis, vi har fått lite dille på det med… Ja, laxen prydde vi med sesamfrön också både för smak och utseende 😉

Sesamlax

Sesamlax med citronsås och sötpotatis, 2 p

2 laxfiléer
1 msk sesamfrön (gärna blandade vita och svarta)
citronpeppar
1 sötpotatis

Citronsås
1 dl vispgrädde
2 dl crème fraîche
1 fiskbuljongtärning
skalet från 1 ekologisk citron + en del av saften (går att variera med lime)
citronpeppar

Sätt ugnen på 200 °C (lägre om du har tid ;)). Skala potatisen och dela i mindre bitar, koka tills den blir mjuk i saltat vatten. Lägg laxen på bakplåtspapper i en ugnsfastform, krydda med citronpepparn och strö över sesamfröna, ställ in i ugnen i ca 10-15 minuter eller tills laxen uppnår en temperatur på ca 52-55 °C. Gör under tiden såsen: Lägg allt i en kastrull och koka försiktigt upp så att buljongtärningen smälter. Smaklig spis!

Min skållade hand blir bara värre och värre 🙁 I fredags bildades en stor blåsa och nu har den spruckit och huden har trillat av…uuuäää! Hoppas det inte blir någon infektion… Jag får vara försiktig i köket närmaste tiden. Krille får sköta disken 😉 Hihi! Nä, nu ska jag sova. Natti natti!

Lämna ett svar