Champagnemiddag med goda vänner

I går hade vi goda vänner över på middag. Vi bjöd på en trerättersmiddag i champagnens tecken. Till förrätt blev det favorit i repris: Jordärtskockssoppa med bacon strössel, som vi drack champagne till. Till varmrätt lagade vi hel öring i ugn(tack Malin och Örjan) med champagnesås. Champagnesås har jag aldrig gjort tidigare men det blev riktigt gott så det måste ni prova!! Slutligen bjöd vi på hemmagjord citronsorbet med bubbel.

Jordärtskockssoppa med baconströssel
  

Hel öring i ugn med champagnesås och smörstekt bladspenat

Champagnesås för ca. 6 p:

1 schalottenlök
1 liten morot
1 liten palsternacka
1 liten vitlöksklyfta (eller en halv)
2 fiskbuljongtärningar
4 dl champagne (eller annat torrt mousserande)
3 dl vispgrädde
nymald svartpeppar

Hacka scalottenlöken fint och fräs i en klick smör i en kastrull. Skala och hacka moroten och palsternackan i mindre bitar och fräs med löken. Hacka vitlöken i bitar och lägg i. Låt allt fräsa i ett par minuter, se till så att det inte bränns! Tillsätt champagnen och buljongtärningarna. Kocka ner till hälften av vätskan återstår. Tillsätt grädden och sjud i några minuter. Mixa sedan såsen med stavmixer, smaka av med peppar.
  
Jag testade Jamie Olivers recept på citronsorbet, den blev riktigt smaskig! Bra att förbereda dagen innan.

Till 6 kulor citronsorbet:

200 g socker
2 dl vatten
2 dl pressad citronsaft (jag använde 6 mindre citroner)
skalet från en citron
1 rågad msk mascarpone

Lägg en form i frysen (jag tog en avlång brödform). Häll socker och vatten i en kastrull och koka försiktigt i ca 5 minuter. Låt svalna i kastrullen ca 15 minuter. Tillsätt citronsaft, citronskal och mascarpone och rör runt till det blir en jämn ”soppa”. (Det var några små ”klumpar” av mascarpone kvar som jag aldrig lyckades blanda ut, men det märktes inte sen.) Häll sorbetsoppan i den kalla formen och ställ in i frysen igen, täck med plastfolie. I receptet skulle man röra runt en gång i timmen i tre timmar, men jag rörde bara runt en gång efter ca en och en halv timme, sen fick den stå ett dygn innan servering. Vid servering: Lägg sen en kula av sorbeten i ett glas och häll på champagne. Blir lyxigt bubbligt! Jag serverade även mandelbiscotti till.


Sen drack vi kaffe ur dessa söta gamla kaffekoppar som vi fått från Krilles mammas barndomshem.

Lämna ett svar