Marängtårta på schweizisk maräng med lemon curd

Hej hej!!

Idag fyller vår älskade lilla Linnea hela ett år!! Ett helt år har gått sen man låg på BB och krystade ut en 3,4 kg liten krabat. Tänk vad annorlunda livet har blivit på det här året med världens underbaraste lilla människa som förgyllt våra dagar <3 Det har varit både skitjobbigt och jättekul men hur jobbigt det än kan vara så glömmer man allt när man får ett leende 🙂

Linnea nyfödd
Linnea nyfödd

Linnea ett år
Linnea ett år!

Dagen till ära så bjuder jag på den goda tårtan som vi åt på ettårskalaset i söndags 🙂 Den är gjord på schweizisk maräng vilket är en maräng som först vispas över vattenbad, vilket medför lite extra jobb men är väl värt mödan! Marängen blir fluffig med en mjuk och seg insida och härligt frasig utsida 🙂 Sen kan man ju såklart toppa marängen med vad man vill men lemon curd, grädde och bär blir ju aldrig fel 😉

Marängtårta med schweiziskmaräng och lemon cur Marängtårta schweizisk maräng lemon curd grädde bär

Marängtårta med lemon curd, 10 p

Schweizisk maräng:
7 äggvitor
5 dl socker
1 tsk ättika 12% alt. saften från 1/2 citron

Lemon Curd:
5 äggulor
2 ekologiska citroner, zest samt saft
100 g smör
2 dl socker

3-4 dl vispgrädde
valfria bär

Sätt ugnen på 150°C varmluft. Koka upp vatten i en kastrull och sänk temperaturen så att det småkokar, lägg en rostfri bunke i vattenbadet med äggvitor, socker samt ättika (alt. citronsaft). Vispa tills smeten uppnår ca 65 °C. Ta bort från värmen och häll sedan smeten i en assistent eller vispa med vanlig elvisp tills det svalnar, tar ca 10 minuter. Bred ut marängen i en rektangel på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 50 minuter. Ta ut och låt svalna. Går bra att göra dagen innan.

Tvätta citronerna och riv skalet (endast det gula) och pressa ur saften. Vispa ihop äggulor och socker i en kastrull och värm försiktigt under ständig omrörning, tillsätt zest och saft från citronerna. Rör tills smeten har tjocknat, tar ca 10-15 minuter. Klicka i smör i bitar i omgångar och rör tills de smält. Låt curden sedan svalna och ställ in kylskåp. Går också bra att göra dagen innan.

Montera ihop tårtan precis innan servering. Vispa grädde och skär ev. bär i bitar. Bred ut lemon curden på marängen, toppa med vispad grädde och bär. Mums!!

Hoppas ni har en bra fredagskväll!! En annan är gräsänka då mannen har grabbkväll så jag roar mig med att blogga 🙂 Ska snart gå och lägga mig också, då det vankas jobb hela helgen… Puss och god natt!

Lämna ett svar