Citronparfait med italiensk maräng

Hallå!

I helgen gjorde jag en citronparfait med mycket citronsmak, riktigt god och fräsch. Runt parfaiten spritsade jag på mjuk maräng, både för att använda äggvitorna som blev över och för att det passade bra med söt maräng mot den lite syrliga kalla glassen 🙂 Jag gjorde även kanderade jordnötter till för lite crunch.

Citronparfait med italiensk maräng

Citronparfait med italiensk maräng, 4 p

2 ekologiska citroner, skal och saft
2 äggulor (vitorna ska sparas till marängen)
1,5 dl florsocker
1/2 tsk vaniljpulver
2 dl vispgrädde

maräng:
2 äggvitor
1 dl socker

kanderade nötter
100 g salta nötter (t.ex. jordnötter)
1 dl socker

Riv skalet (endast det gula) av citronerna och pressa ur saften. Vispa citronsaft/skal med florsockret och vaniljpulvret. Vispa grädden och blanda se allt till en jämn smet. Häll upp i små portionsformar, t.ex. muffinsformar i silicon alt. plasta in porslinsformar, ställ in i frysen i minst 4 timmar.
Kanderna nötterna genom att smälta sockret på medelvärme i en stekpanna, när sockret smält häll i nötterna och rör runt så att det täcker dem runt om. Lägg på bakplåtspapper och låt svalna. För att få bort stelnat socker från stekpannan är det bara att koka upp vatten i den.
Gör marängen precis innan servering: Lägg äggvitor och socker i en skål som tål värme och vispa över vattenbad tills 65°C och sockret har löst sig. Ta bort från vattenbadet och vispa tills marängen är glansig och har svalnat, ca 10 minuter. Lägg marängen i en spritspåse och spritsa på citronparfaiten och bränn av med brännare. Servera genast tillsammans med hackade kanderade nötter.

Lämna ett svar