Äggakaka á la Paul Svensson

God kväll!!

Jag fick Paul Svenssons senaste kokbok Den nya husmanskosten av mina föräldrar i julklapp. Ett signerat ex.:
Paul Svensson kokbok

En mycket uppskattad julklapp 🙂

Idag provade vi att laga Pauls äggakaka, vilken fick full pott av både mig och Krille! Krille är äggakaksmästare i den här familjen och gör alltid äggakakan på spisen under lång tid. Krille brukar rata äggakaka gjord i ugn men han gillade verkligen Pauls variant, som görs just i ugn! Gott betyg alltså 🙂 Det var ju roligt med lite nya tillbehör också, bestående av två varianter av äpple, persilja och rimmat fläsk (dock fick vi köra på bacon då det var väldigt urplockat i vår mataffär idag…). Ni måste prova detta recept, verkligen supergott! Köp boken vet jag! Den är helt fantastisk att bläddra i och man blir sugen på att laga allt.

Paul Svensson Äggakaka

Äggakaka á la Paul Svensson, 3-4 p

5 ägg
4 dl mjölk
2,5 dl siktat stenmalet dinkelmjöl
1 tsk salt
2 msk råsocker
5 äpplen, t.ex. Åkerö
400 g rimmat sidfläsk, skivat
1 tsk ättika (12%)
2 tsk råsocker
1 msk vatten
1 kruka persilja, finhackad

Mixa ägg, mjök, mjöl, salt och socker till en slät smet.
Ställ 4 äpplen på en plåt och baka i ugn på 130 °C tills de är mjuka in till kärnhuset (jag kärnade ur äpplena innan och det tog ca 20 minuter)
Lägg ut sidfläskskivorna på en plåt och stek knaprigt i ugn på 175 °C.
Tärna det obakade äpplet och blanda med ättika, socker och vatten. Låt stå 5 minuter och häll sedan av vätskan.
Ta ut sidfläsket ur ugnen och spara stekfettet. Strimla fläsket och blanda med det tärnade äpplet och persiljan.
Smörj en ugnsform eller en ugnsfast stekpanna (ta gärna en avlång brödform, då blir det bra höjd på kakan!) med stekfett, slå i äggakakesmeten och baka i ugn på 180 °C tills den har fått fin färg och har stannat helt, ca 20 minuter. Servera med varma äpplen och äppel och sidfläskragu.

Äggakaka á la Paul Svensson

För er som inte vet vad äggakaka är, så är det en skånsk pannkaka med extra mycket ägg i, serveras oftast med stekt fläsk och lingon.

Förresten så mailade jag Paul och frågade om jag fick lägga upp receptet på bloggen och han sa Självklart! Det känns ju inte helt självklart att bara lägga ut någons recept utan att fråga, eller hur?! Särskilt om det är från en kokbok som man betalar för, känns lättare om receptet finns tillgängligt på nätet. Paul var iaf väldigt gullig som tillät mig att dela detta receptet med er 🙂

Puss på er!

Lämna ett svar