Äppelmuffins med crumble à la Roy Fares

Hej hej alla glada!

Laddar ni inför Halloween?! Vi ska ha ett litet halloweenkalas med Krilles familj för äldsta barnet (Krilles brors barn) som fyller 8 år. Undra hur vi ska spöka ut Linnea och undra om hon blir rädd om alla sminkar sig läskigt??

Tanken var att jag skulle baka ”halloweeniga muffins” idag men så hade vi massa äpplen hemma som vi fått av svärmor och jag såg Roy Fares på TV igår som bakade äppelmuffins, så det fick bli det istället 🙂 Supergoda blev dem, smakar lite som äppelkaka med knaprig topping. Receptet som finns på recept.nu verkar inte stämma helt men så här gjorde jag:

Äppelmuffins Roy Fares Äppelmuffins med crumble Roy Fares

Äppelmuffins med crumble, ca 12-13 st

Äppelmos
4 små äpplen, jag använde Ingrid Marie
1 vaniljstång
2 msk vatten
1 dl strösocker

Crumble
50 g smör
0,5 dl socker
1 dl havregryn
0,5 msk kanel
1 dl vetemjöl

Muffinsmet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 msk mald kardemumma
2 dl socker
1 ägg
2,5 dl mjölk
0,5 dl neutral olja, t.ex. solrosolja

Börja med mosen, skala och kärna ur äpplena. Skär i tärningar. Lägg äpple, urskrapad vaniljstång (inkl. stången), vatten och socker i en kastrull. Låt koka upp och låt det sedan puttra i ca. 10 minuter tills äppelbitarna är mjuka. Mosa lätt med en gaffel. Låt svalna.

Blanda ihop allt till crumbeln med fingrarna till ett smul.

Sätt ugnen på 200°C. Blanda alla torra ingredienser till muffinssmeten i en bunke. Vispa lätt ihop ägg, mjölk och olja, blanda sedan i de torra ingredienserna, blanda till en jämn smet. Häll smeten till mer än hälften i muffinsformar, ca 12-13 st (beroende på storlek). Klicka i ca. 1 msk mos i varje muffinsform och strö över crumblet. Ställ in i ugnen i ca. 16-20 minuter, eller tills muffinsen har fått fin färg.

Hoppas de smakar!! Kram

Lämna ett svar