Öppen lasagne med mandelpesto

Hej!!

Tjoho, jag är så glad! Jag har lagat god mat idag 🙂 Riktigt god!! Något ni verkligen måste testa. Tyvärr kan jag inte ta åt mig äran för receptet då det är skapat av Lotta Lundgren och finns i kokboken Om jag var din hemmafru. Lotta Lundgren är ju för övrigt hon från Historieätarna. Jag måste föreviga receptet även här på min blogg.

Öppen lasagne med mandelpesto
Sorry för den sjukt dåliga bilden men jag hade slut på batteri i kameran så det fick bli en mobilbild…

Öppen lasagne med mandelpesto, 2 p

0,5 dl mandel (med skalet kvar)
25 g smör (jag tog nog 35, hehe)
1 citron
0,5 tsk honung
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
250 g skogschampinjoner
4 skivor serranoskinka (kan uteslutas)
200 g färsk spenat
2 st färska lasagneplattor (alt. 4 vanliga torkade)
0,5 burk ricottaost

Börja med att rosta mandeln. Jag passade på att rosta fler mandlar eftersom det är så gott. Jag rostade dem i ugnen istället för att passa dem på spisen. För att rosta i ugnen: Lägg dem tätt i botten på en metallform (jag tog en bakform), ställ in formen i en kall ugn och sätt den på 175 °C (ej varmluft), när ugnen uppnått 175 °C, låt de stå inne ett par minuter till, stäng sedan av värmen och låt mandlarna stå inne på eftervärme i ca 20 minuter.
Krossa de rostade mandlarna med mortel, matberedare eller kvarn. Smält smöret, separera det klara smöret från den grumliga bottensatsen, slå bort den senare. Låt det klarnade smöret bubbla någon minut på låg värme tills det doftar knäck. Tvätta citronen och riv av det gula med ett fint rivjärn. Rör samman mandelkross, smör, citronzest och honung. Smaka av med salt och håll varmt.
Koka upp rejält med saltat vatten och koka lasagneplattorna mjuka.
Hacka löken och vitlöken fint. Svetta dem i lite smör eller olja, tillsätt sedan svampen i fina skivor (här ska egentligen skinkan steka med men jag valde att ha den på sidan om) tills den får fin stekyta. Tillsätt sedan spenaten och stek tills den har sjunkit ihop. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Fiska upp lasagneplattorna med hålslev och lägg upp på två tallrikar. Fördela spenatblandningen på halva plattan (eller ena plattan om det är små), lägg på en rejäl klick ricotta, lägg över resten av pastan. Skeda över mandelpeston och servera omedelbart.

Lämna ett svar