Kalljästa frukostfrallor till alla hjärtans dag?!

Hej alla finingar!

I förmiddags hade jag två av mina fina kollegor på besök, Olivia och Katarina. Jag (eller bebisen) fick jättefina paket och jag fick även lite arvegods från Katarina 🙂 Så glad jag blev! Mysigt att höra lite skvaller från jobbet och träffa saknade kollegor! Vi brukar alltid fika ”fredagsbulle” på jobbet, så jag bjöd dem på det här istället (för er icke skåningar så är bulle = fralla, jag hade svårt för det när jag flyttade hit). Jag provade Ernst Kirchsteiger recept på kalljästa frallor. Du gör degen på kvällen, rullar frallor och låter dem jäsa i kylskåp över natten, sen stoppar du bara in dem i ugnen på morgonen och får goda nygräddade bullar/frallor!
Nu hade inte jag något ägg att pensla mina frallor med(använde vatten), så de fick inte så mycket färg… jag tror jag hade dem i ugnen dubbelt så länge som receptet innan det började anas lite färg… kanske inte helt optimalt men det blev ju gott ändå! Så varför inte bjuda din käresta på en romantisk frukost imorgon bitti när det vankas alla hjärtans dag?!

Kalljästa frallor Kalljästa frukostfrallor
Kalljästa frallor, 12 st små frallor

3 dl ljummet vatten
2 msk olja
25 g jäst (ett halvt paket)
1 tsk salt
1 tsk socker
ca 7 dl vetemjöl
äggvita att pensla brödet med
valfria frön att stö över frallorna med (jag tog sesamfrön och solrosfrön)

Smula jästen i en bunke, blanda ut den med vatten och olja. Tillsätt salt, socker och vetemjöl i omgångar. Rör ihop till en smidig, fast deg. Rulla 12 st bollar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa i 15 minuter. Ställ sedan in i kylskåpet (jag la över plastfolie) över natten. Sätt ugnen på 175°C. Ta ut plåtenfrån kylskåpet, pensla frallorna med ägget och strö över frön, grädde i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills de får fin färg.

Ikväll ska vi hänga hemma i Ola och Helenas soffa. Det vankas råraka med sikrom/löjrom…mmmm!!! Sen hoppas jag att vi ska se På spåret, de är inte lika överförtjusta som mig och Krille men ska nog övertala dem 😉

Ha en riktigt fin fredagskväll!! Kramar

Lämna ett svar