Apelsin och dulce de leche-tårta

Hej igen!

Här kommer även receptet på Olivias goda tårta!

Tårta med dulche de leche-grädde och apelsin Tårtbit

Apelsin och dulce de leche-tårta, ca 10 p

Dulce de leche
1 burk sötad kondenserad mjölk

Apelsinbotten
4 stora ägg
1,75 dl vetemjöl
0,5 msk Maizena majsstärkelse
1,25 dl + 0,5 dl strösocker
0,5 msk bakpulver
1 nypa salt
4 msk solros eller rapsolja
4 msk färskpressad apelsin (ca 1 apelsin)
1 msk rivet apelsinskal (ca 2 apelsiner)
1 tsk vaniljsocker

Dulce de lechegrädde
1 burk dulce de leche (den kokta sötade mjölken)
2 dl vispgrädde

Dekoration
50 g mjölkchoklad
1 dl vispgrädde

Gör så här:
Dulce de leche
Ta bort etiketten på den kondenseratde sötmjölken, lägg hela den oöppnade burken i en stor kastrull och täck helt med vatten. Låt småkoka i 2,5 – 3 timmar. Se till att vattnet hela tiden täcker burken. (En oöppnad dulce de leche håller jättelänge i kylskåp!) Låt svalna.

Apelsinbotten
Dela vitor och gulor i två olika skålar, så att du har 4 vitor och 3 gulor. Låt äggen bli rumsvarma. Sätt ugnen på 160 °C. Sikta ner mjöl, maizena, 1,25 dl socker, bakpulver och salt i en bunke. Vispa samman olja, äggulor, apelsinsaft, apelsinskal och vaniljsocker i en annan bunke. Sikta och vispa ner mjölblandningen i apelsinbunken tills smeten precis går ihop. Vispa äggvitorna i en ren skål med rena vispar tills det bildas mjuka toppar, tillsätt sedan lite socker i taget (totalt 0,5 dl) och vispa till ett hårt skum. Du ska kunna hålla bunken upp och ned utan att något rinner ut. Rör försiktigt ned en fjärdedel av äggvitorna i resten av smeten, rör sedan försiktigt i resten. Fördela semeten i två osmorda formar, ca 15 cm i diameter. Grädda i ca 25-30 minuter. Ta ut formarna och ställ dem upp och ned på ett galler så att de inte sjunker ihop i mitten. När bottnarna har svalnat, lossa dem då försiktig med en kniv, skaka försiktigt ut dem.

Dulce de leche-grädde
Vispa grädden, vispa ner dulce de lechen till en slät kräm.

Dekoration
Stoppa in en bit chokladkaka i micron några sekunder så att den blir lite mjuk. Använd sedan en potatisskalare eller en osthyvel och flaga chokladen med.

Sätt ihop tårtan
Dela bottnarna på två så att du har 4 st. Lägg en botten på ett tårtfat, bred på dulce de lechegrädde, upprepa med resten av bottnarna. Bred ett jämnt lager runt om hela tårtan. Dekorera tårtan med spritsad grädde och flagad choklad.

MMM! Nu blev jag riktigt sugen på tårta! Tur att vi har en halv tårta kvar sedan gårdagen kalas 😉
Kram

Lämna ett svar