Björnbärsmousse med spegel och mandelknäck

Hej!! Vilken fin söndagsmorgon vi vaknade till, strålande sol 🙂 Igår hade vi våra vänner Olof och Emma här på middag och spelkväll. Vi avslutade kvällen med ett parti Bezzerwizzer (jag älskar frågespel!) och såklart vann tjejerna mot killarna, hehe 😉
Vi bjöd på hemmagjord pizza och björnbärsmousse. Björnbärsmousse har jag aldrig gjort tidigare men vilken hit det blev! Receptet hittade jag på recept.se, dock gjorde jag en spegel av vätskan som skulle silas bort och det blev en vacker detalj till desserten!

Bjänbärsmousse med spegel och mandelknäck

Björnbärsmousse, 4 stora portioner

1 st vaniljstång
400 g björnbär (jag använde frusna och lät dem tina)
2 msk strösocker
2 st äggvitor
1 dl strösocker
3 dl vispgrädde
2 gelatinblad

50 g flagad mandel
0,75 dl strösocker

Dela vaniljstången längs med och skrapa ur fröna ner i en kastrull, lägg även ner stängerna, björnbär samt 2 msk socker. Värm försiktigt upp björnbären och låt sjuda ca 5 minuter, mosa bären så gott det går. Mixa dem sedan med stavmixer eller likn. Sila av björnbären med en finmaskig sil till en puré, men spara björnbärsvattnet! Låt purén svalna. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ca 5 minuter. Häll björnbärsvattnet ihop med urkramade gelatinblad i en kastrull och värm tills bladen har smält. Låt svalna. Vispa äggvitorna ihop med hälften av sockret tills det blir vitt, häll sedan i resten av sockret och vispa till ett hårt marängskum. Vispa grädden i en separat bunke. Blanda sedan purén med en del av äggviteskummet så att det blir en jämn smet, blanda sedan med resten. Blanda till sist i den vispade grädden. Portionera upp i 4 vackra glas och försök jämna ut ytan så gott det går, te.x. med en slickepott. Häll försiktigt över det svalna björnbärsvattnet så att det bildas en spegel på toppen. Ställ in glasen i kylen i ett par timmar eller fram till servering. Gör till sist mandelknäcket genom att hetta upp sockret i en stekpanna utan att röra vid det. Blanda i den flagade mandeln när sockret blivit bärnstensfärgat (det går rätt så snabbt!) och häll upp på ett bakplåtspapper, försök att platta ut så gott det går. Vid servering är det bara att krossa mandelknäcket och lägga på toppen av moussen.
Brönbärsmousse med spegel
Nu ska vi (Krille och Ola) skruva upp en fönsterbänk i sovrummet 🙂 Vi saknar ju helt fönsterbänkar i hela huset så det ska bli skönt att få in lite växter i sovrummet! Får återkomma med bilder på det senare! Hoppas ni har en bra söndag! Kram

Lämna ett svar