God pizzadeg, tomatsås och vitlökssås

God morgon! Idag är vi något trötta i detta hemmet. Vi hade fest här igår och det var supertrevligt. Jag bjöd på hemmagjord pizza och Ooey gooye brownies. Receptet på pizzadegen hittade jag på nätet men jag kommer tyvärr inte ihåg från vart… God blev den iaf, kan nog hända att det är den bästa pizzadeg jag gjort! Det som passar perfekt med pizzadeg är att den med fördel kan jäsa i kylen en till två dygn innan den ska tillredas, vilket är perfekt om man ska ha gäster på besök en fredag efter jobbet 🙂

Hemmagjord pizza God pizzadeg

Pizzadeg till ca 2 stora pizzor (täcker knappt en ugnsplåt per pizza), räcker till ca 5 p (beroende på hur hungrig man är)

1 pkt jäst (50 g)
6 msk olivolja
4 dl vatten
2 tsk salt
2 tsk socker
10 dl vetemjöl

Värm vatten och olja till 37°C (fingervarmt). Smula jästen i en bunke (gärna i en assistent el. likn.) Häll över den varma vattnet och rör så att jästen löser sig. Blanda i socker och salt. Tillsätt mjölet, lite i taget och arbeta in i degen. Låt sedan jäsa i kylskåp en eller max två dygn, eller jäs i rumstemperatur till dubbel storlek (ca 1 timme). Om du jäser i kylskåp, ta då fram degen ca 30 minuter innan du kavlar ut den.
Lägg på någon god tomatsås och valfria tillbehör(se exempel längst ner i inlägget). Grädda sedan i 275°C i ca 10-12 minuter eller tills den fått fin färg.

Jag brukar alltid göra min egen tomatsås på färska cocktailtomater men den här gången ”fuskade” jag med krossade och passerade tomater och det blev gott ändå!

Tomatsås, en rejäl laddning (som både räcker och blir över)

1 burk krossade tomater
1 burk passerade tomater
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk vitvinsvinäger
salt och svartpeppar
1 msk socker eller honung

Hacka löken fint och fräs i en rejäl klick smör i en kastrull. Tillsätt tomaten samt en riven/pressad vitlöksklyfta. Häll i vinägern, sockret och krydda med salt och peppar. Låt koka upp och puttra sedan på svag värme i ca 30 minuter.

Till pizzan gjorde jag även en vitlökssås som passar perfekt just på pizza.
Vitlökssås till pizza

Vitlökssås

4 dl fil (ej lätt)
2 dl majonäs (gärna Hellmanns)
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk persiljad
salt och svartpeppar

Blanda fil och majonäs med en riven/pressad vitlöksklyfta och persiljad, smaka av med salt och peppar. Låt stå i kylskåp minst 30 min innan servering.

Dessa olika pizzatopping hade vi förrutom tomatsås och blandade ostar (stureost, parmesan och mozzarella)

1. skinka, champinjoner, rödlök, oregano
2 skinka, ananas, oregano
3. bacon, rödlök, svartpeppar
4. skinka, chèvre, rödlök, champinjoner, honung, chiliflakes
5. skinka, bacon, rödlök, champinjoner, ananas, sweet chili-sås
Alla pizzorna toppades efter gräddning med ruccula

Nu ska vi gå ut en sväng i det fina vädret, ha en fin dag!

Lämna ett svar