Beer Can Chicken

Hej!! Fredag idag! Vad passar inte bättre än att grilla till helgen?! Förra helgen gjorde vi äntligen Beer Can Chicken. Det var verkligen värt besväret, så mycket smak, krispigt skinn och så mört köttet blev. Ni måste testa! Egentligen tar det inte så mycket energi att göra rätten, det är mest väntan som är dryg…

Beer Can Chicken

Beer Can Chicken,  6 p:

ca 2,6 kg hel färsk kyckling med skinn
1 st 33 cl öl
kvistar med färska örter, t.ex. oregano, timjan, rosmarin, salvia etc…

Kryddsmör:
100 g smör
en näve färsk basilika
citronskal från 1 ekologisk citron
salt och peppar

Kryddblandning:
1 tsk chilipulver
1 tsk mald korainder
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 tsk mortlade fänkålsfrön
1 tsk cayennepeppar
salt och peppar

barbequesås, typ Sweet Baby Ray´s

Du måste ha tillgång till en grill med lock där kycklingen kan stå upp medan locket är stängt, det brukar gå bra om man ställer kycklingen i botten på grillen och lägger kolen runt om. Det ska vara indirekt grillning. Sätt igång grillen. Medan kolen blir grå blanda smöret med kryddorna och tryck sedan in smöret jämnt fördelat under skinnet på kycklingen.
Smör under skinnet på kycklingen
Blanda sedan kryddblandningen och klappa  in den runt om hela kycklingen.

Kycklingen "rubbad" med kryddor

Drick upp halva ölen 🙂 och ta bort hela ovansidan på burken med en konservöppnare, lägg i några örtkvistar i ölen.

Örter i ölburken till beer can chicken

Trä sedan kycklingen på ölburken och ställ hela kycklingen i en ugnsfast form (vi tog en foliepajform). Sätt sedan ner kycklingen när kolen är grå som aska och låt den indirekt grillas i ca. 2,5 h (beroende på hur stor kyckling du har) med locket stängt. När det är ca 30 minuter kvar, pensla kycklingen med barbequesås.

Beer Can Chicken på G

När köttet visar 80-82 grader vid benet är den färdig. Låt den sedan vila i ca. 10 minuter innan du skär upp den. Servera med t.ex. potato skins (kommer med recept senare), grillad majs, JD-glaze och sallad.

Beer Can Chicken middag

 

Prova nu detta i helgen! Ni kommer inte bli besvikna! Kram

2 svar på ”Beer Can Chicken”

  1. Lät också crazy good! Du är grym Cissi! Älskar när du gör pedagogiska bilder om hur du lagar maten också 🙂

    1. Tack vännen 🙂

Lämna ett svar