Hallongrottor / Syltgrottor med egengjord hallonsylt

God kväll alla fina 🙂 Älskar sommarvädret vi har och jag vill inte att det ska försvinna! Midsommar verkar fortfarande lite svajigt… men vi får hoppas på sol! Vi ska fira midsommar på landet utanför Ystad och jag tror att tanken är att vi ska sitta ute, så det är bara att hoppas på fint väder. Appropå sommar så är det en årstid då det fikas en hel del och vad passar inte bättre än hallongrottor (syltgrottor) ?! En bortglömd kaka som är sååå god med spröd mördeg och god sylt i, särskilt om sylten är hemmagjord 😉 Jag gjorde små grottor i pralinformar (ungefär som knäckformar i storlek), då kan man ju ta mer än en…

Hallongrottor

Hallongrottor/syltgrottor, ca 30-35 st små kakor

200 g smör
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk äkta vaniljsocker
hallonsylt (se recept längre ner)
små pralinformar (knäckformar)

Sätt ugnen på 200 °C. Blanda samman de torra ingredienserna. Skär smöret i mindre bitar och blanda med mjölblandningen till en jämn deg men rör så lite som möjligt! Kakorna blir sprödare om man inte knådar degen för mycket. Lägg in degen i kylen i ca 30 minuter. Ta sedan ut och rulla till 2 avlånga korvar, skär varje ”korv” i ca 15 bitar. Rulla ihop varje bit till en boll och lägg i en form, forma ett hål i varje boll med hjälp av ett finger och fyll hålen med lite sylt (ca. 1/4 tsk). Grädda i ca 10 minuter, låt sedan kallna på ett galler. De går utmärkt att frysa, vilket är perfekt att ta fram om man får oväntat besök i sommar 🙂

Egen hallonsylt
Hemmagjord hallonsylt är så mycket godare än de man köper i affärerna, vilket kan verka märkligt då det är så enkelt! Prova själv så får ni se!

Hallonsylt, 1 burk

500 g hallon (jag använde frysta)
4 dl syltsocker

Lägg hallon och socker i en kastrull, rör runt lite då och då. Låt sedan koka i ca 5 minuter, ta bort skummet som bildas under tiden det kokar. Häll sedan upp på en ren burk och låt svalna, förvara i kylskåp.

Syltgrottor

Idag har jag även silat av flädersaften som vi gjorde i söndags och den blev riktigt god!! Så nu funderar jag på om jag ska göra någon snaps av den till midsommar… Nu ska jag ta en kall öl och fira att jag är ledig i några dagar 🙂 Kram  på er!

Lämna ett svar