Blåmögelost under brûléetäcke med kanderade tomater à la Karin Fransson

God morgon! Har ni en mysig ledighet? Eller jobbar ni? Vi är lediga hela helgen, så skönt med långledighet ibland 🙂 Men som ni vet, så har vi fullt med jobb här hemma inför flytten. Vi pausade igår kväll och lagade till en av det godaste efterrätter jag ätit i mitt liv!! Vi tittade på Timells skärgårdskök i veckan och Karin Fransson var där och lagade till denna anrättning, som är ost med ett knäckigt brûléetäcke och söta, kanderade tomater till. Efterrätten ersätter ju inte en vanlig créme brûlée eller chokladmousse, snarare ostbrickan, men åhh så god!!! Tomaterna blir som en slags marmelad till, men ändå inte den sega konsistensen. Om ni inte gillar mögelost blir det säkert lika gott med någon annan sort.

Blåmögelost med brûléetäcke och kanderade tomater
Jag gjorde mina kanderade tomater på cocktailtomater istället för plommontomater, vilket ledde till ganska mycket pill men jag lovar att ni inte blir besvikna 😉 Ni behöver en brännare för att få till brûléetäcket.

Blåmögelost under brûléetäcke med kanderade tomater, 4 p

4 skivor blåmögel (jag använde Saint Agur) à 60 g styck
3-4 msk strösocker

1 pkt cocktailtomater
2 dl socker (+ 1 tsk )
2 dl vatten
4 basilikastjälkar (bladen används i slutet)
1/2 citron, skal samt saft
2 msk honung
1/2 vaniljstång eller 2 krm vaniljpulver
nymalen svartpeppar
hackade basilikablad (från 4 stjälkar)

Börja med att skålla tomaterna: Koka upp vatten i en kastrull. Skär bort den lilla knoppen på tomaterna försiktigt så att det bara blir ett litet hål, och skär ett kryss i skalet på motsatt sida av tomaten. Lägg tomaterna i det kokande vattnet i ca 1 minut, häll sedan av vattnet och häll på kallt vatten. Skala tomaterna. Dela dem sedan på hälften men spara kärnorna och saften i en skål. Koka upp sockerlag med vattnet och sockret, rivet citronskal, citronsaft och basilikastjälkar, låt det koka tills sockret löst sig. Sila av sockerlagen och lägg sedan tomaterna där i, i ca 20 minuter. Blanda sedan kärnorna och saften med 1 tsk socker och sila av, blanda den saften med honungen. När tomaterna har dragit färdigt i sockerlagen så ta ut dem och låt rinna av något och lägg i en kastrull ihop med honungs/tomatsaften och koka tills vätskan nästan försvunnit, tillsätt lite svartpeppar och hackad basilika mot slutet. Lägg sedan fyra skivor ost på ett fat som tål värme, häll på strösockret så att det täcker en sida och bränn av med brännare så att det bildas ett knäckigt täcke. Servera direkt ihop med de kanderade tomaterna.

Mumsig efterrätt istället för ostbricka

Nu ska vi fortsätta med nedpackning av lägenheten, sen blir det kanske en löprunda och ikväll ska jag in till Malmö och träffa upp min fina vän Erica! Hoppas solen fortsätter lysa 🙂 Ha en fin fredag. Kram

Lämna ett svar