Lammstek med godaste potatisgratängen och rödvinsås

Hej! Förlåt för mitt dåliga uppdaterande här… Vi var ju iväg i helgen och nu har jag åkt på en dryg förkylning 🙁 Helgen var ju iaf supermysig! Jag är så glad att jag har så fina brorsbarn, de har en speciell plats i mitt hjärta <3 På påskdagen hade vi en mysig dag på Siggesta Gård ute på Värmdö, vilket är ett populärt utflyktsmål för barnfamiljer eftersom där finns både djur, hinderbanor, minigolf etc. Vi (tjejerna) åkte främst dit för bakluckeloppisen och glassen 😉 På kvällen lagade vi sedan till en god lammstek med en riktigt krämig potatisgratäng, nog den godaste jag ätit!! Hemligheten är att förkoka potatisen i grädde och mjölk, hon kan den där Dessan 🙂

Bakluckeloppis
Bakluckeloppis i kjolväder!

Ester
Sötnosen Ester vid hästarna

Lammstek med krämig potatisgratäng
Lammstek med Dessans goda potatisgratäng och rödvinssås, recept på lammsteken hittade vi på nätet och är Per Morbergs, dock blev det inte så rosa som vi önskade med gott och saftigt ändå!

Lammstek

1 kg lammstek
3-5 vitlöksklyftor
2 msk hackad rosmarin
2 msk hackad timjan
salt och peppar
0,5 pressad citron
smör till stekning

Sätt ugnen på 175°C.  Gör några hål i steken, ca 10 cm djupa och proppa fulla med vitlök och örter. Gnid in steken med salt, peppar, örter och citron. Stek runt om i en het stekpanna med smör, så att den får färg. Stick in en köttermometer på tjockaste stället. Lägg gärna lammet på galler och sätt en plåt under som kan fånga upp skyn. Ös lammet några gånger under tillagning. Stek till en innertemperatur på ca 58 °, tar ca 60-80 minuter, (vi tog ut lammet ur ugnen vid 62° och då blev det genomstekt), låt den sedan vila innan du skär upp det (temperaturen går då upp några grader).

Dessans goda, krämiga potatisgratäng

ca 1,5 – 2  kg potatis
5 dl fet mjölk
5 dl vispgrädde
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
ca 1 tsk salt
ca 150 g västerbottenost

Sätt ugnen på 200 °C. Skölj och skala ev. potatisen (kan skippas om skalen är fina), dela i 0,5 cm stora skivor. Lägg potatisen, gul lök i klytor, pressad vitlök, grädde, mjölk samt salt i en kastrull och låt koka på medelvärme tills potatisen blir mjuk. Häll sedan allt i en ugnsäker form och strö över rejält med riven västerbottenost. Ställ in i ugnen tills gratängen fått fin färg, ca 20-30 minuter. Ta ut och låt vila ca 10 minuter innan servering. Gratängen ska var krämig.

Rödvinsås

2 schalottenlökar
2 msk kalvfond
2 dl rött vin
0,5 tsk soja
3 msk svartvinbärsgelé
flingsalt
nymalen svartpeppar
några kvistar färsk timjan
50 g smör

Hacka schalottenlöken fint och lägg i en kastrull ihop med vin, fond och soja. Låt koka på medelvärme till en simmig konsistens, ca 15 minuter. Sila av löken. Vispa i gelén. Salta och peppra efter smak. Hit går att förbereda. Precis innan servering: Värm såsen (koka ej!), tillsätt smör klickvis under omrörning samt hackad timjan.

Vi hade en sallad med blandad bladsallad, granatäpple, fetaost inlagd i örtolja och lite av den oljan samt balsamvinäger och örtsalt.

Nu är det snart dax för Sveriges yngsta mästerkock! Tittar ni på det? De är ju faktiskt grymt duktiga, jag hade aldrig klarat av att laga de rätterna när jag var liten… Till programmet blir det blir nog en kopp te med honung för min stackars hals… Hoppas ni mår bra och kan njuta av det fina vårvädret!! Kram

Lämna ett svar