Krilles goda nöt och smörkrämstårta

Hej! Jag hade en jättemysig kväll med sambon och föräldrarna igår. Vi gjorde det lätt för oss och beställde thaimat och drack lite bubbel och öl till det. Mer ”firande” blir det till helgen då vi ska åka till Lübeck 🙂 Eftersom vi aldrig kommer iväg på julmarknad till Lübeck fick det bli en liten tripp nu istället, så det ska bli jättemysigt. Jag har aldrig varit där men jag har läst att de är kända för sin marsipan, så det måste jag iaf prova! Har någon något tips på vad man bör hitta på där?
Som utlovat kommer iaf receptet på Krilles goda tårta vi åt igår. Det är min favorittårta, så prova nu denna!!

Födelsedagstårta

Krilles nöt och smörkrämstårta

150 g hasselnötter (malda med skal), det går bra med mandel också
2 dl strösocker
5 äggvitor

5 äggulor
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
175 g smör

vispad grädde
gröna vindruvor

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggvitorna till ett hårt skum, vänd försiktigt ner sockret och fortsätt vispa tills det går att vända bunken upp och ned utan att äggvitan rinner ut. Vänd sedan försiktigt i den finhackade mandeln. Bred ut smeten till en rundel, ca 25 cm i diameter, på bakplåtspapper och ställ in i ugnen i ca 25 minuter eller till den fått fin färg.

Blanda äggulor, grädde och socker i en kastrull. Låt nästan koka upp för att sedan sänka värmen så att det sjuder, rör hela tiden. När smeten tjocknat låt det svalna något och tillsätt sedan smöret i bitar och rör till en jämn smet. Låt sedan smeten svalna i kylskåp. När den stelnat bred ut den över den svala mandelbottnen. Dekorera med vispad grädde och delade vindruvor.
Jag har precis kommit hem från en mysig fika med min nyfunna vän Kristel. Det är så sällan jag går på fik nu för tiden, förr  när jag pluggade gick jag var och varannan dag. Det är ändå något speciellt att fika på stan istället för hemma, jag måste se till att göra det lite oftare! Nu ska jag snart nanna, sov söt!

Ett svar på ”Krilles goda nöt och smörkrämstårta”

  1. […] hade med sin berömda tårta med nötbotten och äggsmörkräm. Jag tog med cake pops. Det var första gången jag gjorde cake pops och det var superenkelt, en […]

Lämna ett svar