Ärtsoppa med bacon

Go´kväll! Nu sitter man här i soffan igen efter jobb, träning och matlagning. Kvällens middag blev ärtsoppa. Det är ju trots allt årets fattigaste vecka, haha. Så om ni vill äta något billigt, värmade och gott laga detta! Det krävs dock att man lägger ärtorna i blöt ett dygn innan tillagning, men enkelt är det!

Ärtsoppa med bacon

 Ärtsoppa, ca 6p:

1 pkt gula ärtor (500 g)
en nypa salt
1,5 l vatten
2 gula lökar
2 grönsaksbuljongtärningar
2 pkt bacon
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad mejram

senap och ev. lite extra timjan

Skölj ärtorna i en sil, lägg dem sedan övertäckta med vatten i en kastrull i ca ett dygn, lägg på ett lock (Kolla efter ca 12 timmar så att vattnet fortfarande täcker, fyll annars på).
Efter ca 24 timmar: häll av vattnet. Häll på vatten enl recept samt salt och låt koka upp, ta bort skummet som bildas. Tillsätt sedan buljong, hackad gul lök, hackad bacon samt timjan och mejram. Låt koka på något högre än medelvärme under lock i ca en timme (kan variera). Soppan är färdig när ärtorna är mjuka och börjar falla sönder något. Servera soppan med en rejäl klick senap (t.ex. Skånsk grovkornig senap) och ev. lite extra timjan. Det är även gott med knäckebröd med smör och ost till 🙂

Ärtsoppa

Lämna ett svar