Vegansk indisk linsgryta med chapati

Ännu en dag i samma spår: jobb, träning och matlagning! Kan låta tråkigt men det är ju så vardagarna ser ut, träning och matlagning hör ju till mina stora passioner, så det går ingen nöd på mig 🙂 Idag provade jag att gå på ett step-pass, vilket var jättekul trots min dåliga koordinationsförmåga…haha, man lär väl sig efter några gånger. Jag har tidigare bara vågat gå på nybörjarpass inom step och aerobics men någon gång ska man väl våga?!
Till middag svängde jag ihop en linsgryta med blomkål som blev supergod! Både jag och Krille åt för fulla muggar. Till grytan stekte jag några chapatis, vilket är ett indiskt ojäst bröd som påminner mig om scouterna när jag var liten. Där gjorde vi ofta pinnbröd och stekte över öppen eld, måste vara nått liknande recept.
Jag kom ju dessutom på att rätten är helt vegansk, vilket vi tyvärr inte äter allt för ofta. Linser innehåller en massa proteiner, så bra med näring får man även utan kött!

Vegansk linsgryta med blomkål

 

Det kanske inte ser mycket ut för världen, men jag lovar att det är supergott!!

Linsgryta, ca 4p

1 blomkålshuvud
3 dl gröna linser
2 msk matolja (typ solros eller annan utan smak)
1 hackad vitlöksklyfta
1/3 tsk kumminfrön
1/2 tsk garam masala
1/2 tsk torkad koriander
1/2 tsk gurkmeja
1/2 tsk chilipulver
en gnutta spiskummin
1 msk grönsaksbuljong (jag använde Renée Voltaires lantbuljong)
vatten i omgångar

Hetta upp en panna, häll i oljan samt kumminfröna. Häll kort där efter i garam masala, koriander, gurkmeja, chilipulver och spiskummin samt vitlöken. Fräs en liten stund. Hacka blomkålen i buketter och släng ner i pannan. Fräs i någon minut. Tillsätt sedan linserna samt ca 5 dl vatten, sänk värmen. Tillsätt buljongen. Lått puttra och allt eftersom vattnet försvinner häll på några dl till. Sätt ev. på ett lock. Det tar ca 20 minuter tills linserna är mjuka. Gör under tiden chapatin.

Chapati

 

 

Chapati,  6 st

2 dl vetemjöl
lite mindre än 1 dl vatten
en nypa salt

Hetta upp en stekpanna, den ska vara riktigt het! Blanda allt i en bunke, knåda i ett par minuter. Dela degen på sex. Kavla ut till tunna runda kakor. Stek i torr panna knappt en minut på var sida.

Linsgryta i chapati

 

Ät linsgrytan ihop med chapatin, mums!!!

Lämna ett svar