Boeuf Bourguignon

I söndags lagade vi till en boeuf. Passar perfekt att laga en ledig dag om man ändå är hemma hela dagen. Den tar några timmar på spisen men kräver inte så mycket arbete, och resultatet går inte av för hackor! Mustig, smakrik och god 🙂 Det är en bra ”bjudrätt” då den med fördel kan göras någon dag innan, eftersom den som de flesta andra grytor bara blir godare dagen efter 🙂

Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon, ca 6p

minst 1 – 1,5 kg högrev eller oxbog
smör
salt och peppar
2 vitlöksklyftor
3 msk vetemjöl
1 flaska rödvin
1,5 msk köttbuljongpulver
1 tsk torkad timjan
2 lagerblad
1 msk tomatpuré
2 morötter
200 g rimmat fläsk (jag använde stekfläsk men det går lika bra med bacon)
1 paket steklök (ca. 20 st.)
200 g champinjoner
Färsk persilja och timjan

Putsa köttet och skär i bitar. Bryn köttbitarna i smör i en gryta. Salta och peppra. Pressa i vitlök. Lägg i skalade morötter i större bitar. Pudra över vetemjöl och rör om. Häll i vin samt buljong. Tillsätt torkad timjan, lagerblad och tomatpuré. Sjud under lock ca. 1,5 timme. Skär fläsket i småbitar och skala löken. (Ett tips för att skala smålökarna lättare; lägg dem i kokande vatten i några minuter, häll av när skalet börjar lossna, spola med kallt vatten och dra av de sista skalet för hand). Stek fläsk knaprigt med svamp och lök. Rör ner det i grytan och låt sjuda ytterligare ca. 20 minuter. Strö över hackad persilja samt timjan. Servera med potatismos eller vanligt kokt potatis.

Boeuf Bourguignon

2 svar på ”Boeuf Bourguignon”

  1. Mums, grytor är väl något av det godaste som finns?! 🙂

    1. Ja, visst är det!

Lämna ett svar