Grönkålspaté

Idag har jag äntligen fått tillbaka lite aptit! Så skönt! Så nu kan jag bjuda på lite recept igen 🙂
Jag delade med mig av detta receptet förra året också men det är ju sååå gott, så jag bjuder på det iår igen 🙂 Det är grönkålspaté, som dessutom går att göra vegetarisk om man känner för det! Ni måste prova, det är en av mina favoriter på julbordet!!

Mammas goda grönkålspaté:

2 pkt fryst grönkål (1 kg)
2 hönsbuljongtärningar (alt. grönsaksbuljong för veg.)
3 dl vatten
1 tsk salt
8 gelatinblad (eller veg, alt.)
2 dl crème fraîche
2 dl buljong från koket
2 krm peppar
1 krm riven muskot
2 stora morötter
2 stora palsternackor

Koka grönkålen i vatten med salt och buljongtärningar. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Sila grönkålen och spara buljongen! Blanda grönkålen med crème fraîche. Låt urkramade gelatinblad smälta i 2 dl buljong (från grönkålskoket). Rör ner grönkålen och smaka av med peppar och muskot. Skala och skär morot och palsternacka i stavar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Klä en avlång form i plastfolie och pensla med olja. Lägg i en 1/3 av kålsmeten, lägg en rand med morötter och palsternackor. Lägg på ytterligare 1/3 av kålsmeten följt av morötter och palsternackor. Lägg sen på den sista smeten. Låt stå kallt minst 4 timmar.

 

Lämna ett svar