Äppeltokig! = äppelmos

 

Igår åkte jag ut på en liten utflykt med mina föräldrar till Österlen. Vi besökte bl.a Kivik för att titta på äppeltavlan:

Det var ju den årliga äppelmarknaden i helgen som var. Varje år görs en ny äppeltavla som visas just till äppelmarknaden. Eftersom jag gillar både mat och konst, tycker jag att det är extra roligt när man kan kombinera dessa 🙂

Appropå mat så ligger ju Buhres Fisk precis brevid äppeltavlan. Där slank vi in för en lunch i restaurangen:

Det blev favoriten: Stekt sill (som man säger här nere i Skåne). Jag, som norrlänning, är van att säga strömming.

Vi besökte även Kiviks musteri där de hade fina blomsterarrangemang utanför
Efter alla ”äppelintryck” var jag tvungen att åka hem och koka mig lite äppelmos.

Så med den här konstnärliga?! bilden vill jag bjuda på mitt recept på äppelmos (eller rättare sagt en modifikation av svärmor Ingrids recept):
Äppelmos

 

9 äpplen (à ca 150 g), jag använde mig av röda gravensteiner
1 dl vatten
1,5 dl socker

Skala äpplena och ta bort kärnhuset. Dela i klyftor. Lägg i en lite större kastrull med vattnet. Låt koka upp, sänk sedan värmen(på min gamla spis har jag på 2:an av 6 steg), ha locket på. Låt puttra ca 30 minuter, rör då och då. När äpplena mosar sönder, tillsätt sockret och låt puttra en stund till, höj ev. värmen något. Om du vill ha en slät mos kan du mixa med stavmixer, annars är det färdigt. Häll upp på rena burkar. Jag hällde upp lite i en burk, resten frös jag in i plastpåsar eftersom det inte håller så länge.

Lämna ett svar