LCHF-lasagne

Igår provade jag att laga LCHF-lasagne för första gången. Det blev sjukt gott! Jag märkte inte så stor skillnad jämfört med riktig lasagne. Den mättar jättebra eftersom det är så mycket fett i den, så man behöver inte äta så mycket 🙂 Prova om ni gillar LCHF eller vill ha ett glutenfritt alternativ!

LCHF-lasagne, till två formar (som på bilden ovan)
Lasagneplattor:
8 ägg
250 g creme cheese (typ philadelphia)
1 dl fiberhusk
en nypa salt
4 bakplåtspapperSätt ugnen på 150 grader. Vispa äggen pösigt med elvisp. Tillsätt creme cheese, fiberhusk och salt och vispa ihop. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Klicka ut hälften av smeten på  bakplåtspapperet och lägg på ett till bakplåtspapper. Kavla ut smeten så att den når ut till kanterna. Grädda i ugnen ca 10 minuter, med båda bakplåtspapperna kvar. Upprepa med en resterande smet. Ta ut ur ugnen, dra bort översta papperet och dela i ca. 9 avlånga bitar. Höj sedan ugnen till 200 grader.Köttfärssås:
minst 1 kg färs (nöt eller bland)
2 gula lökar
2 burkar krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk köttbuljongspulver
1 msk kalvfond
1 dl rött vin eller 1 msk balsamvinäger
1 msk oregano
2 tsk timjan
en näve hackad basilika
svartpepparStek löken mjuk i lite smör, tillsätt köttfärsen (plus ev. lite vatten så att den inte bränner fast). Tillsätt övriga ingredienser och låt puttra så länge som möjligt för bästa smak. Smaka av och tillsätt ev. mer kryddor, tänk på att smaken blir mildare ihop med bechamelsåsen!Bechamelsås á la LCHF:
250 g västerbottenost
4 dl créme fraîche
2 dl vispgrädde
salt och svartpeppar

Riv osten. Värm grädde och créme fraîche, tillsätt osten och smaka av med salt och peppar.

Topping:
ca 50 g riven västerbottenost
2 bollar mozzarella

Börja med att lägga några lasagneplattor i botten på ett par formar, häll bechamel över och sist köttfärs. Lägg ett lager till med alla saker. Avsluta med mozzarella och västerbotten. Ställ in ca. 20-25 minuter i ugnen, till osten fått fin färg.

Servera med god grönsallad och balsamvinäger.

God natt mina vänner!

Lämna ett svar