Ugnsgratinerad lax med bacon och rött äpple

God morgon!

Jag måste börja med att tipsa om min vän Linns nya blogg som handlar om hennes kärlek till Norrland. En jättefin blogg med snygga bilder och välskriven text 🙂Norrlove heter den, klicka på länken för att hitta dit.

Nu har de svenska äpplena börjat komma. Häromdagen provade jag att slänga ner lite äpple ihop med bacon och lax, och vilken hit det blev! En snabb maträtt som passar både till vardag och fest.

Ugnsgratinerad lax med bacon och rött äpple, ca 2p:

300-400 g färsk lax på bit
1 pkt bacon
1 litet rött svenskt äpple
2 dl vispgrädde
1 dl crème fraîche (fet)
1 fiskbuljongtärning (ev. en halv om du vill ha mindre salt)
en näve riven ost
svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Peppra laxen och lägg med skinnsidan nedåt i en ugnsfast form. Skär baconet och äpplet i små bitar och stek tillsammans i en stekpanna. När baconet är lagom knaprigt, försök att hälla av överflödigt fett. Tillsätt grädde, crème fraîche och fiskbuljong i pannan och låt puttra någon minut. Dra några varv med pepparkvarnen. Häll sedan bacongräddblandningen över laxen. Strö lite ost över och ställ in i ugnen i ca 15-20 minuter. Jag åt laxen ihop med kokt broccoli, men kokt potatis passar såklart extra bra 😉

 

Lämna ett svar