Flädersaft

Ikväll var jag och mannen ute på landet i regnet och plockade fläder, så nu står en laddning flädersaft i kylen och gottar sig! Vi passade även på att kolla in den gamla hönsgården; har en konstig fantasi om att ha en liten hönsgård 😉 Tänk vad mysigt att gå att plocka nyvärpta ägg på morgonen!
Flädersaft är verkligen den sanna sommarsmaken, förutom jordgubbar då 😉 Har ni inte plockat fläder än så är det hög tid nu, iaf om ni bor i Skåne… Om ni inte vill dricka den själv (vem vill inte det?!), så kan man hälla upp den på vackra flaskor och ge bort istället för en flaska vin på nästa middagsbjudning! Jag vet att jag har lagt upp detta recept tidigare, men här är det igen 😉
  

Flädersaft (ca. 2 L koncentrerad saft):

30 fläderblomklasar
2 stora ekologiska citroner
2 liter vatten
2 kg strösocker
30 g citronsyra

Lägg blommorna i en stor bunke. Tvätta citronerna noga och skiva dem. Lägg citronskivorna i en kastrull, slå på vattnet, sockret och citronsyran. Låt koka upp. Ta bort hälften av citronskivorna, så den inte blir för besk. Häll det heta vattnet över blommorna och låt stå under lock, svalt i 3 dygn. Sila sen bort blommorna och häll upp på rena flaskor.

Ett tips är att frysa saften i lådor. När du sen är sugen tar du bara en skopa av saften och blandar med vatten, så får du en iskall dryck! Dessutom håller den längre så 🙂

Lämna ett svar