Tortano med mozzarella och parmaskinka

Till Valborg bakade jag ett mozzarella och parmafyllt bröd. Receptet kommer från Leila Lindholms bok one more slice. Brödet blev jättegott och passar perfekt till picknickkorgen nu i vår och sommar. Dessutom går fyllningen att variera i all oändlighet 😉
  

 

Tortano med mozzarella och parmaskinka

 15 g färsk jäst
3 dl vatten (37 gradigt)
2 msk olivolja
1 msk honung
1,5 msk flingsalt (jag tog 2 msk)
2,5 dl durumvete
4 dl vetemjöl special (ev. lite till)
2 mozzarellabollar (ca. 250 g.)
200 g parmaskinka

Smula jästen i en bunke och lös upp den i det ljumma vattnet. Tillsätt olivolja, honung och flingsalt. Blanda i durumvete och tillsätt sedan vetemjölet lite i taget till en elastiskt deg. Jäs degen under duk i ca 45 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader. Tryck ut degen för hand till en rektangel, ca 1 cm tjock. Skiva mozzarellan och lägg den samt skinkan över brödet. Pensla kanterna med vatten och rulla ihop från långsidan till en avlång rulle. Forma till en krans. Lägg kransen på bakplåtspapper på en plåt. Pudra över mjöl. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under duk. Ställ sedan in brödet i ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda ca 30-35 minuter och låt sedan svalna på galler.

Lämna ett svar