Påsktårta

Skärtorsdag i dag! Vad äter ni på påsken? Är det den vanliga högtidsmaten, ägg, sill, Janssons och köttbullar? Är det något jag inte vill vara utan så är det någon smaskig påskdessert.

Här kommer ett tips på en bra påsktårta, det är en variant av Oscar II tårta, som Krille alltid gör till min födelsedag. Det är alltså en av mina favoriter 🙂 Det är en mandelmarängbotten med smörkräm på, det hör ni ju själva hur gott det låter 😉

Krilles marängtårta med smörkräm

150 g finhackad sötmandel
2 dl strösocker
5 äggvitor
5 äggulor
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
175 g smör
vispad grädde
gröna vindruvor

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggvitorna till ett hårt skum, vänd försiktigt ner sockret och fortsätt vispa. Vänd sedan i den finhackade mandeln. Bred ut smeten till en rundel på bakplåtspapper och ställ in i ugnen i ca 25 minuter eller till den fått fin färg.
Blanda äggulor, grädde och socker i en kastrull. Låt nästan koka upp för att sedan sänka värmen så att det sjudar, rör hela tiden. När smeten tjocknat låt det svalna något och tillsätt sedan smöret i bitar och rör till en jämn smet. Låt sedan smeten svalna i kylskåp. När den stelnat bred ut den över den svala mandelbottnen. Dekorera med vispad grädde och delade vindruvor och kanske någon påskkyckling 🙂

 

Lämna ett svar