Jordärtskockssoppa och Oxfilé provencale

Hej!!

Vad hittar ni på denna lördag? Laddar ni inför melodifestivalen? Vem tror ni vinner? Jag har inte sett alla deltävlingar men tror kanske mest på samen, Jon Henrik. Jag är ju inte direkt något melodifestivalenfan men ska nog titta ikväll iaf 🙂
Igår hade vi födelsedagsmiddag här med familjerna. Mamma, pappa, Krille och jag hjälptes åt att laga mat. Trots att jag fick så mycket hjälp är jag ett kolli idag… Har legat i sängen hela dagen med sprängande huvudvärk och jätteont i fogarna 🙁 Kvällen igår var iaf jättetrevlig och maten blev super! Vi åt jordärtskockssoppa till förrätt, oxfilé provencale till varmrätt och citronmarängpaj samt Krilles tårta i efterrätt. Mätt blev man verkligen 🙂 Oxfilé provencale åt vi ofta hemma hos mamma och pappa en period, hade glömt hur gott det är! Jag tycker absolut inte att man behöver någon sås till utan det blir väldigt saftigt och gott med vitlökssmöret. Jordärtskockssoppa har länge varit en favorit!

Jordärtskockssoppa

Jordärtskockssoppa, 6-8p (som förrätt)

750 g jordärtskockor
3 schalottenlökar
en klick smör
4,5 dl vitt vin
6 dl vispgrädde
salt och nymalen svartpeppar
1 pkt bacon

Hacka löken fint och fräs i smör i en kastrull. Skala och dela kockorna i mindre bitar och fräs med löken i några minuter. Tillsätt vinet och koka till hälften. Häll sedan på grädden och låt sjuda i några minuter. Mixa soppan slät med stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Servera med knaperstekt bacon i bitar

Oxfilé provencale Oxfilé provencale
Oxfilé provencale, 8p

ca 1,2 kg oxfilé
1,5 kg potatis
100 g smör + smör till stekning
1 stor vitlöksklyfta
1 kruka bladpersilja
salt och svartpeppar

Börja med vitlökssmöret, blanda rumsvarmt smör med en pressad vitlök samt hackad persilja. Rulla till en korv i plastfolie och lägg in i frysen.
Skala och skiva potatisen i 2-3 mm tjocka skivor, med fördel på mandolin. Stek potatisen i omgångar i smör, krydda ordentligt med salt och peppar. Alla potatisskivorna ska få färg. Lägg sedan över potatisen i en stor ugnsform.
Ansa oxfilén från hinnor etc. Klappa in den med salt och peppar och stek runt om i smör på hög värme tills den får fin färg. Lägg den hela oxfilén på potatisen i formen. Hit går att förbereda några timmar innan servering.
Sätt ugnen på 200 °C. Stoppa in en termometer i oxfiléns tjockaste del och sätt in i ugnen. För medium ta ut köttet vid ca 58 °C. Ta fram smöret och skär i tjocka skivor. Vänta någon minut och skär sedan köttet i ca 2 cm tjocka skivor, lägg på smöret och ställ in allt ett par minuter till i ugnen tills smöret har smält. Servera direkt, gärna ihop med en sallad.

Nu ska jag försöka ta en dusch och se om huvudvärken kan försvinna…blää! Tur att jag har världens bästa sambo som har tagit hand om ynkliga mig idag, han ha lagat mat, satt på mig TENS-apparaten och baddat med iskall handduk i pannan. Vad skulle jag göra utan dig?! <3

Ha en riktigt mysig lördagskväll!! Kram

Lämna ett svar