Finbesök och 10-poängsmat

Hej!!

Sista dagen på julledigheten och solen lyser 🙂 Jag och Krille har precis varit och gjort ett tappert besök på gymmet, vilket iof kändes skönt! Vi kom ju upp lite tidigare än vanligt idag då vi hade morgonpigga nattgäster 😉 Min kursare Madde och hennes man Fredrik var här på besök, vi har nog inte sett varandra på ett halvt år! Senast var nog på deras bröllop i somras. Usch, tiden går så snabbt. På deras bröllop fick vi tilldelat oss ett uppdrag att bjuda Madde och Fredrik på glöggfika, vilket faktiskt blev av, dock efter jul då… Så när de kom igår eftermiddag bjöd vi på ”Stockholmsglögg”, som vi kallar det, kall vit glögg med champagne! Supergott om ni inte testat det tidigare. Namnet kommer från min bror som bjöd på detta för några år sedan och just bor i Stockholm 🙂 Efter glöggfikat lagade vi mat och inte vilken mat som helst utan 10-poängsmat! Det var en deltagare i Halv åtta hos mig för några år sedan som lagade denna rätten och fick full pott av sina gäster. Så när Matplatsen tipsade om denna rätten inför nyår, så slog vi slag i saken! Ja, den fick höga betyg även här hemma!

Fredrik och Madde
Fredrik och Madde 🙂

Oxfilé med palsternackspuré, rotsakspytt och kantarellsås
Maten, helstekt oxfilé med palsternackspuré, rotsakspytt och kantarellsås

Oxfilé med palsternackspuré, rotsakspytt och kantarellsås, 6p

ca 1 kg oxfilé
salt och peppar
smör
—-
2 stora palsternackor
50 g smör
1/2 dl grädde
salt och peppar
—-
3 potatisar
2 morötter
1 liten rotselleri
1 bit kålrot
1 gul lök
smör
salt
—-
300 g kantareller (jag köpte frysta)
100 g smör
1/2 gul lök
1/2 dl kalvfond
1 msk balsamvinäger
2 dl vatten
3 dl vispgrädde
några droppar tryffelolja
salt och peppar
redning (ca 1 rågad tsk mjöl och 2-3 msk vatten)
—-
1 skiva kavring

Börja med att smula kavringen fint och torrosta i en het stekpanna tills smulet blir knaprigt, rör hela tiden så att det inte bli bränt. Ställ åt sidan (ska användas till garnering)
Skala och tärna potatis, morötter, kålrot och rotselleri i 1/2 cm-stora tärningar. (Lägg ev. i iskallt vatten i en bunke om du vill förbereda detta några timmar innan servering). Innan servering är det bara att steka i lite smör tillsammans med hackad lök tills de får färg och har lagom med tuggmotstånd, salta.
Sätt ugnen på 150 °C. Ställ fram oxfilén så att den blir rumstempererad, torka av köttet med hushållspapper. Klappa in med rejält med salt och peppar. Stek runt om i lite smör så att köttet får fin färg runt om. Lägg i en ugnsform och stick in en köttermometer, ca 55 ° C för rare och 60 °C för medium. Vi stekte till 55°C (tog ca 30 minuter i varmluftsugn) och sedan fick köttet vila minst en kvart. Blev helt perfekt!
För att göra såsen, smält smöret i en kastrull, tillsätt hackad lök samt kantareller. Slå i vattnet och låt koka upp. Häll i kalvfond, balsam samt grädde och låt koka upp igen. Låt puttra på svag värme i några minuter, tillsätt salt, peppar och tryffelolja efter smak. Red av såsen till önskad konsistens med mjöl utblandat i lite vatten.
Skala palsternackerna och dela i mindre bitar, koka i ca 15 minuter i saltat vatten. Häll av vattnet och mixa med stavmixer ihop med smör, grädde, salt och peppar till en slät puré. Vid servering, strö lite rostad kavring på palsternackspurén.
Smaklig spis!

Nu ska det bli gott med lite rester från gårdagen 🙂

Lämna ett svar