Mustig höstgryta

Hej! Så fort helgen går, redan måndags kväll. Vi hade det jättetrevligt i lördags med Krilles kusiner och respektive. Vi bjöd på kabanossegryta med fläskfilé och mjölkchokladmousse, mängder med grädde i allt så mätt blev man 😉
Förra helgen när vi var hos Magnus och Dessan blev vi bjudna på en annan god gryta som jag varmt rekommenderar att ni provar. Receptet kommer från tastebylouise.com, vinnaren av Sveriges Mästerkock 2011.

Höstgryta

Mustig höstgryta

3 dl portvin eller fylligt rött vin
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk krossade enbär
1 tsk torkad timjan
1 gul lök, grovt hackad
2 morötter, skalade och grovt hackade
700 g viltkött eller nötkött skuret i ca 2 cm stora bitar
2 msk olja till stekning
3 dl vatten + 2-3 msk konc. viltfond
200 g kantareller
2 msk smör
150 g ädelost
3 dl vispgrädde
1 msk japansk soja
2 msk svartvinbärsgelé
maizena till redning
salt och svartpeppar
persilja till garnering

Blanda portvin, vitlök, enbär, timjan samt lök och morot i en plastpåse, lägg ner köttet och låt marinera i minst ett dygn i kylskåp. Ta sedan upp bitarna och stek i olja i en stor gryta tills de får fin färg. Slå över marinaden med rotfrukterna. Tillsätt vatten och fond. Låt koka under lock tills köttet blir mört, ca 1,5 h.  Stek kantarellerna i smör, tillsätt dem samt smulad ädelost, grädde, soja och gelé. Red av med maizena och smaka av med salt och peppar. Låt sjuda ca 5 minuter. Garnera grytan med hackad persilja. Servera med potatis.

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Mustig höstgryta

  1. Cissi! Kan du inte börja (när du har tid) att lägga upp bilder under processen när du lagar. Typ Steg 1, Steg 2, Steg 3 och färdigt! 🙂
    Ser såå gott ut, måste testa. Kraamkraaamm

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

17 − 2 =