Halv åtta hos mig – middag

Hej! Ännu en sovmorgon och ledig dag för mig 🙂 Det enda jag har haft på på schemat idag är ett besök hos sjukgymnasten, sen har jag bara tagit det lugnt! Sååå skönt!
Igår hade vi den första Halv åtta hos mig – middagen hemma hos min kollega Johanna. Det var en riktigt bra start med supergod mat! Johanna bjöd på krämig fisksoppa med nybakad focaccia samt en läcker äppelkaka med marängtäcke. Typiskt mig så glömde jag min kamera så det blev kassa mobilbilder men ni får stå ut med dem…

Kollage Halv åtta hos mig
Kvällens middag och middagsgäng, vi ska egentligen vara nio stycken men ikväll var vi bara sex.

Halv åtta hos mig - selfie
Halv åtta hos mig – selfie 😉

Krämig fisksoppa
Fisksoppan var jättegod, väldigt krämig och mättande.

Krämig fisksoppa

2 st morötter
1 msk smör
3 msk mjöl
1 l vatten
0,5 dl hummerfond
1 pkt kavli kräftost
2 dl crème fraîche
salt och peppar
dill
1 burk kräftstjärtar
3-400 g färsk lax i bitar

Riv morötterna, hetta upp smör i en kastrull och fräs dem. Pudra över mjöl och rör om. Tillsätt vatten och hummerfond, koka upp under omrörning. Tillsätt kräftost och crème fraîche, vispa slätt. Låt puttra några minuter. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt dill efter smak. Tillsätt laxen ett par minuter innan servering. Kräftstjärtarna serveras bredvid och läggs direkt i tallriken vid servering.

Focaccia
Focaccian var supergod och Johanna använde sig av Leilas recept:

Leilas Focaccia

25 g jäst
3 dl ljummet vatten
0,5 dl god olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjölspecial
olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta till en deg, knåda i ca 5 minuter.
Täck degen med en bakduk i bunken och låt jäsa i 35 minuter. Sätt ugnen på 220°, varmluft. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i två delar,knåda den lite. Lägg varje del på varsin oljad plåt med flingsalt i botten. Platta ut degarna tills de är 1-2 cm tjocka. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter, eller till dubbel storlek. Sätt ner fingrarna i degen så att det formas en massa hål, häll över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Baka brödet i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills det är gyllene.

Äppelkaka med marängtäcke
Äppelkakan med marängtäcke var supergod med segaktig kaka i botten och len maräng på toppen, den var även vacker att titta på 🙂

Äppelkaka med marängtäcke

1 helt ägg
3 äggulor + 3 äggvitor
170 g (2 dl) strösocker
250 g (2,5 dl) vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
50 g smör
2-3 äpplen
130 g (1,5dl) strösocker

Sätt ugnen på 175°. SMörj och bröa en rund form, ca 23 cm i diameter. Vispa ägg,äggulor och 170 g socker. Blanda mjöl och bakpulver och blanda ner det i äggsockret. Smält smöret och rör ner. Häll smeten i formen. Skala, kärna ur och dela äpplena i klyftor och stick ner i smeten. Grädda i ugnen tills den är färdig, ca 50 minuter. Vispa vitorna till ett hårt skum, rör i 130 g socker. Ta ut kakan och klicka över marängen och grädda i 15 minuter till, tills marängen får lite färg. Servera med vaniljsås.

Lämna ett svar