Hej!! Är precis hemkommen från ett träningspass på gymmet 🙂 Trodde att jag skulle bli sjuk, då jag igår var riktigt trött och sliten, men idag orkade jag träna och det gör mig så lycklig! Krille ligger i sängen och snörvlar 🙁 och ett flertal av mina kollegor är sjuka, så man väntar bara på att det ska slå till. Hoppas jag slipper!
Det blev iaf kålpudding till middag idag. Jag har verkligen börjat gilla det, särskilt med välstekt kål på toppen! Om man gör extra mycket kål kan man t.o.m. skippa potatisen 🙂
Receptet har jag lagt ut innan,men här kommer det igen:
Kålpudding, till ca. 4 p:
500 g blandfärs
1 msk ströbröd
3 msk mjölk
1 ägg
2 msk kalvfond
1/2 msk köttbuljong (pulver)
svartpeppar
——
ett litet kålhuvud
2 msk sirap
salt och svartpeppar
smör
——
Sås på en höft:
lika delar smör och vetemjöl (ca. 2 msk av var)
mjölk (ca.3-4 dl)
spad från kålpuddingen (ca. 1 dl)
1 msk kalvfond
1 msk köttbuljong
hackad basilika
svartpeppar
1/3 tsk sambal oelek
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ströbröd och mjölk i en bunke, låt svälla någon minut. Lägg i färsen, ägget, fond, buljong och peppar. Blanda ihop allt.
Skär kålen i tunna stimlor. Stek i stekpanna med smör. Salta och peppra. När kålen fått ordentligt med färg ringla över sirap.
Lägg hälften av kålen i botten på en liten ugnsform, lägg i färsen och täck med resten av kålen. Ställ in i ugnen ca. 30 minuter.
Gör såsen såhär: Smält smör i en kastrull, strö i lika mycket mjöl och vispa till en jämn smet. Häll i lite mjölk och vispa så att det inte blir klumpigt. Häll i mer mjölk eftersom, samt spadet från kålpuddingen. Låt det koka upp, rör hela tiden. Om såsen blir för tjock, späd med mer mjölk. Smaksätt såsen med fond, buljong, sambal, basilika och peppar. Smaka dig fram
Servera kålpuddingen med såsen, kokt potatis och lingonsylt.