Chokladmascarpone med svartvinbärskolasås och rostad mandelmassa

I helgen provade jag att göra Sigrid Báránys dessert som hon lagade i Nyhetsmorgon för ett tag sedan. Sigrid vann Sveriges Mästerkock första gången det gick i Sverige, så en duktig matlagerska är hon. Det var iaf en riktigt god dessert som kändes lite lyxig! Chokladkrämen ihop med syrlig kolasås och crunchy bitar av mandelmassa, gottigott! Bara den rostade mandelmassan var ju en hit i sig, kommer garanterat att göra denna igen 🙂

Chokladmascarpone med svartvinbärskolasås och rostad mandelmassa

 

Chokladmascarpone med svartvinbärskolasås och rostad mandelmassa, 4-6 p

100 g mandelmassa (gärna Odense)
250 g mascarpone
100 g mörk choklad av fin kvalitet (jag tog 70%, tror inte man ska använda högre kakaohalt än så)
1 äggula (rumstempererad)
0,5 krm salt
100 g tinade frysta svart vinbär + några till garnering
1 dl vispgrädde
1 vaniljstång
1,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
2 tsk pressad citronsaft

Sätt ugnen på 225°C grill. Skiva mandelmassan med t.ex. osthyvel och lägg ut på bakplåtspapper. Sätt in i ugnen ca. 5-7 minuter, se till så att det inte bränns! Ta ut och låt svalna, krossa sedan i mindre bitar.
Ta ev. fram ägget från kylen och låt det bli rumstempererat. Lägg chokladen och 1/3 av mascarponen i en kastrull, värm på låg värme tills chokladen smält, rör hela tiden. Ta bort från plattan. Rör i äggula och salt. Tillsätt sedan resten av mascarponen. Ställ in i kylskåpet.
Mixa vinbären med stavmixer och sila sedan genom en finmaskig sil, tryck med slickepott, ner i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg frön samt stänger i kastrullen med vinbärspurén. Blanda även i grädde, socker, sirap och citron. Låt koka upp på medelhög värme, låt puttra i minst 10 miuter tills den tjocknar något. Om du förbereder såsen ett tag innan, är det bara att värma på den precis innan servering.
Vid servering: Forma ägg av chokladkrämen med hjälp av två matskedar. Ringla över sås och strö över den torkade mandelmassan, lägg även på några svart vinbär. Njut!!!Sigrid Báránys dessert

Lämna ett svar