God kväll! Lillördag igen! Jag och Krille spenderar kvällen i Ystad hos mina föräldrar. Här har vi blivit bjudna på en fantastiskt fisksoppa som ni måste prova!!
Fisksoppa à la mama, 4p
200 g lax
150 g torsk
8 dl vatten
4 morötter
2 palsternackor
1/2 purjolök
2 stjälkar selleri
1 fänkål
2 st fiskfond (fond du chef)
0,5 g saffran
2 msk smör
några kvistar färsk timjan
peppar och ev salt
Börja med att göra aiolin (se recept nedan). Hacka alla grönsaker i cm-stora bitar och lägg i vid kastrull eller gryta, häll i vattnet och buljong. Blanda smör och saffran och lägg i. Koka upp och småkoka tills de är al dente (ca. 10 min), prova med gaffel så att de inte blir för hårda/mjuka! Detta kan förberedas till gästerna kommer. När gästerna kommer: Lägg i fisken i mindre bitar (ca. 3×3 cm) och sjud försiktigt i ca 3 minuter. Servera genast. Lägg en klick aioli och en kvist timjan på toppen. Servera ihop med ett gott bröd. Vi åt Södervidinges vetelevain-bröd. Vill man baka eget så är mitt vita bröd med hård skorpa fantastiskt!
”Smal”-Aioli
2 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
1, 5 dl riven parmesanost
persilja
peppar
Blanda yoghurten med riven vitlök, parmesan, persilja och peppar. Förvara under plast i kylskåp.