Fantastiska misslyckade äpplen med vaniljsås!

Igår fick vi en efterrätt som var helt fantastiskt! Nämligen misslyckade äpplen, som mamma uttryckte det. De var inte ett dugg misslyckade i min smak, utan mycket  delikata 🙂 En enkel efterrätt som ni bör prova! Vaniljsåsen vi åt till är Per Morbergs recept och den var så god att skålen slickades ur…oouups!

Misslyckade äpplen

Misslyckade äpplen, 4p

4 aromaäpplen
4 små stavar marsipan
1 msk smör
1 msk råsocker
2 tsk kanel

Sätt ugnen på 200°C. Skala och kärna ur äpplena. Ställ de hela äpplena i en ugnsfast form. Lägg i en stav av marsipan i ”hålan” i äpplet. Blanda smör, råsocker och kanel. Fördela smörsmeten över äpplena och ställ in i ugnen. När äpplena sjunker ihop (misslyckas!) är de färdiga att ätas ihop med hemgjord vaniljsås (se nedan).

Vaniljsås, borde räcke till 4p…

1 mjuk vaniljstång3 dl vispgrädde
1 dl vatten
3 äggulor
2 msk florsocker (mamma använde 2 msk strösocker)

Dela  vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Lägg vaniljstången samt fröna i en kastrull tillsammans med vatten och 1 dl grädde. Sjud ca 10 minuter. Vispa upp äggulorna med sockret så det blir vitt och pösigt med elvisp. Ta ur vaniljstången. Koka upp gräddvattnet. Sänk värmen och vispa i äggulorna under kraftig vispning. Fortsätt vispa tills den tjocknar under svag värme. Kyl såsen t.ex.  i vattenbad. Vispa 2 dl grädde och tillsätt lite i taget beroende på hur tjock sås du önskar. Förvara i kylskåp under plastfolie tills servering.

 

 

Lämna ett svar