Nu mår jag äntligen bättre! Sååå härligt att känna hunger!
Jag har aldrig varit särskilt förtjust i kålpudding, men den här blev faktiskt riktigt god, särskilt med riktigt tunna strimlor kål som är väl stekta. Så här blev den:
Kålpudding, till ca. 4 p:
500 g blandfärs
1 msk ströbröd
3 msk mjölk
1 ägg
2 msk kalvfond
1/2 msk köttbuljong (pulver)
svartpeppar
——
ett litet kålhuvud
2 msk sirap
salt och svartpeppar
smör
——
Sås på en höft:
lika delar smör och vetemjöl (ca. 2 msk av var)
mjölk
spad från kålpuddingen
kalvfond
köttbuljong
hackad basilika
svartpeppar
lite sambal oelek
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ströbröd och mjölk i en bunke, låt svälla någon minut. Lägg i färsen, ägget, fond, buljong och peppar. Blanda ihop allt.
Skär kålen i tunna stimlor. Stek i stekpanna med smör. Salta och peppra. När kålen fått ordentligt med färg ringla över sirap.
Lägg hälften av kålen i botten på en liten ugnsform, lägg i färsen och täck med resten av kålen. Ställ in i ugnen ca. 30 minuter.
Gör sås under tiden; Smält smör i en kastrull, strö i lika mycket mjöl och vispa till en jämn smet. Häll i lite mjölk och vispa så att det inte blir klumpigt. Häll i mer mjölk eftersom, samt spadet från kålpuddingen. Låt det koka upp, rör hela tiden. Om såsen blir för tjock, späd med mer mjölk. Smaksätt såsen med fond, buljong, sambal, basilika och peppar. Smaka dig fram 🙂
Servera kålpuddingen med såsen, kokt potatis och lingonsylt.