Igår hade vi en riktigt skön dag, inga måsten och vädret var på topp! Vi åkte bl.a. ut till Krilles föräldrars gård och plockade fläder, vilket det är hög tid för nu iaf om man bor i Skåne.
Krille och svärmor Ingrid
Jag posar i fläderbuskarna 😉
Sen åkte vi hem och gjorde saft, kokade sylt och bakade hallongrottor/syltgrottor, en dag helt i min smak helt enkelt 😉
Saften gjordes enligt mitt recept som jag använt flera gånger tidigare, jag gjorde en dubbel sats då det brukar gå åt som smör i solen…
Flädersaft (ca. 2 L koncentrerad saft):
30 fläderblomklasar
2 stora ekologiska citroner
2 liter vatten
2 kg strösocker
30 g citronsyra
Lägg blommorna i en stor bunke. Tvätta citronerna noga och skiva dem. Lägg citronskivorna i en kastrull, slå på vattnet, sockret och citronsyran. Låt koka upp. Ta bort hälften av citronskivorna, så den inte blir för besk. Häll det heta vattnet över blommorna och låt stå under lock, svalt i 3 dygn. Sila sen bort blommorna och citronskivorna och häll upp på rena flaskor.
Ett tips är att frysa saften i lådor. När du sen är sugen tar du bara en skopa av saften och blandar med vatten, så får du en iskall dryck! Dessutom håller den längre så
Flädersaft är ju god och dricka som den är men även att göra snaps på till t.ex. till midsommar 🙂
Nu ska jag surfa efter utemöbler till vår kommande trädgård, som vi får om 1,5 vecka!!! Hihi. Ha en fin måndag! Kram