Citronfromage med världens bästa mandelflarn

God morgon!!

Blir man inte glad av ett dessertips så här på morgonkvisten?! Varför inte bjuda din käresta på lite citronfromage i helgen 🙂 Ni måste göra mandelflarnen till, superkombo!!

Citronfromage med mandelflarn
Inte den snyggaste uppläggningen men ack så gott 🙂

Citronfromage, 4p

4 gelatinblad
4 äggulor
1 dl strösocker
1 ekologisk citron, om den är liten använd en halv till!
3 dl vispgrädde

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i några minuter. Riv skalet av citronen och pressa ur saften. Smält försiktigt urkramade gelatinblad med citronsaften och skalet, låt svalna. Vispa äggulor och socker fluffigt och vispa ner citronblandningen. Vispa grädden och vispa ner den med resten. Spritsa fromagen i glas eller koppar, ställ in i kylskåp till servering.

Mandelflarnreceptet kommer från mammas gamla bok, Bra mat bättre (eller sämre ;)),  som hon fick på flickskolan en gång i tiden.
Mandelflarn, ca 30 st

100 g smör
1 1/4 dl strösocker
2 msk mjöl
2 msk vatten
100 g mandel

Sätt ugnen på 225°C. Skålla mandeln genom att koka mandlarna och sen ta av skalet. Mal hälften och hacka hälften halvfint. Häll alla ingredienser i en kastrull och och låt sjuda ett par minuter, det ska bli en jämn smet. Lägg smeten i klickar (ung. 1 tsk) på en bakplåtspappersklädd plåt. Ta endast ca 4 per plåt, de flyter ut mycket! Grädda flarnen ljusbruna, det går rätt snabbt! Låt svalna.
Som ni ser på bilden så råkade jag göra mina flarn alldeles förstora, så jag fick bryta bitar istället 🙂

Nu ska jag åka och handla till morgondagens trerättersmiddag, vi ska smygstarta firandet av Krilles 30-årsdag! Jag hörde att det var bra pris på hummer, så kanske slår till på det 😉 Vad det blir få ni se sen! Kram kram

Lämna ett svar