Sötstark senap och whiskeysenap

Dan före dopparedan!

Har ni fullt upp idag med förberedelser inför julafton? Vi har en hel del att fixa med men det känns bara roligt 🙂 Vi åt precis en julig lunch; risgrynsgröt och skinkmacka. Jag ville ju provsmaka senapen jag gjorde i söndags kväll och den blev jättegod 🙂 Den grovkorniga visste jag ju skulle bli bra men sen provade jag att göra sötstark senap och en med whiskey och de blev riktigt goda att ha på skinkmackan 🙂 De sötstarka blev väl egentligen inte alls särskilt starka, haha, snarare väldigt mild senapssmak. Egentligen ska nog senapen mogna några dagar i kylskåp, så det blir kanske i senaste laget att göra denna idag om den ska ätas imorgon men det finns ju fler dagar i jul 😉

Sötstark senap Whiskeysenap
Inga traditionella rutiga lock här inte… Jag tog vad jag hittade hemma men jag tycker det blev ganska bra, eller vad tycker ni?!

Jag gjorde en sats senap, delade den på hälften och hällde whiskey i den ena. Snabbt sätt att få två olika senapssorter 😉

Sötstark senap, 2 små burkar

En burk colmans senapspulver
2,5 dl vispgrädde
2 dl socker
1/2 msk ättika 12%

Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp under omrörning, låt svalna. Om det bildas lite klumpar är det bara att sila senapen genom en finmaskig sil. Häll upp på burkar, förvara i kylskåp. Behöver några dagar för att mogna. För whiskeysenap se nedan:

Whiskeysenap

Gör senapen som ovan och tillsätt 2 msk whiskey. Om ni vill ha hälften med whiskey och hälften utan, häll 1 msk whiskey i hälften av senapen 🙂

Lämna ett svar