Julköttbullar

Hej hej!!

Har ni börjat förbereda mycket mat inför julen?! Faktiskt inte jag. Jag vill laga det mesta nära inpå, då jag vill att det ska vara så färskt som möjligt. Köttbullar där emot går ju jättebra att frysa in så det lagade vi i söndags. Jag och Krille får alltid laga köttbullar, till t.ex. jul och midsommar. Det har blivit våran grej, så jag antar att folk tycker att dem är goda 😉 Egentligen använder vi oss aldrig utav något recept utan kryddar färsen tills den luktar gott och ibland om vi gör en rejäl laddning (som i söndags då vi gjorde köttbullar på 2,5kg!) så provsteker vi en köttbulle innan. Det är ju trist om man gör 100 köttbullar som inte smakar något! Jag försökte iaf måtta någorlunda nu för att kunna dela med mig av receptet 🙂

Matdelikats julköttbullar

matdelikats julköttbullar, räcker till många

2,5 kg finmalen blandfärs
2 ägg
0,5 dl ströbröd
1 dl mjölk
ca. 3-4 msk köttbuljongspulver
ca. 1-2 tsk kryddpeppar
några varv med svartpepparkvarnen
3 gula lökar
smör att steka i

Blanda stöbröd och mjölk i en stor bunke och låt svälla ett par minuter. Tillsätt färs, ägg, riven gul lök, buljongpulver, krydd- och svartpeppar, blanda runt ordentligt, gärna med händerna. Sätt ugnen på ca 175°C. Rulla köttbullarna och stek i smör så att de får färg runt om, ta några i taget, lägg dem sedan i en ugnsfast form och ställ in i ugnen i ca 10-15 minuter (beroende på hur stora köttbullar du gjort). Låt de sedan svalna och lägg i påsar och stoppa in i frysen om de inte ska ätas samma eller nästa dag.

Lämna ett svar