God morgon!
Imorgon är det farsdag och varför inte baka en liten tårta till pappsen?! Vi firade min far igår istället och då hade jag gjort en hallonmoussetårta med kladdkakebotten, mycket god blev den 🙂 Sen är det ju inte min starka sida att dekorera tårtor men den blev rätt så ok 😉 Idag är det även kladdkakans dag så denna passar ju perfekt att äta även idag 🙂
Hallonmoussetårta med kladdkakebotten
Kladdkaka
100 g smör
2,5 dl socker
2 ägg
1 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
ströbröd till formen
Mousse
5 gelatinblad
3 dl vispgrädde
250 g kesella 10%
1,75 dl florsocker
1 msk citronsaft
250 g frusna hallon
Garnera
2-3 dl vispgrädde
1,5 pkt fingers (kex)
minimarshmallows
sidenband
Kakan går bra att förbereda några dagar i förväg om man vill. Börja med kladdkakan. Sätt ugnen på 175 °C. Smält smöret, rör försiktigt ner resten av ingredienserna. Smöra och bröa en springform, gärna 20 cm i diameter, så blir kakan högre. Häll smeten i formen och grädda i 15-20 minuter. Ta ut och låt svalna helt. Ta sedan loss kladdkakan från formen och lägg tillbaka den.
Moussen: Lägg gelatinbladen i kallt vatten, vispa grädden. Värm hallonen i en kastrull och mosa med en sked, sila sedan genom en finmaskig sil så att kärnorna försvinner. Spara ca 5 msk hallonpuré i kastrullen och vispa ihop resten med florsocker, citron och kesella. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg med den sparade hallonpurén i kastrullen, värm försiktigt till gelatinet smält, blanda ner i resten. Vispa sedan ner den vispade grädden. Häll moussen över kladdkakan och ställ in i frysen, minst två timmar. Hit går att förbereda.
Ta fram en timme innan servering, dekorerar sen med vispad grädde, marshmallows, fingers runt om med sidenband runt.
Grattis alla pappor!!