Marängtårta med rice krispies och smörkräm

Hej igen!!

På begäran kommer här receptet på tårtan vi åt på Krilles födelsedag i tisdags. En riktig sommartårta som såklart är supergod året om 🙂 Receptet hittade jag hos Matplatsen men med lite modifikation.

Rice krispies marängtårta med smörkräm Rice krispiesmarnängtårta med smörkräm
Lilla söta Maja som hjälpte mig med tårtan och födelsdagsbarnet.

Marängtårta med rice krispies och smörkräm, ca 10 p

Till 2 marängbottnar:
8 äggvitor
4 dl socker
8 dl rice krispies

Vaniljsmörkräm:
4 äggulor
1 dl socker
1 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
90 g smör
2 tsk vaniljsocker

Till garnering:
5 dl vispgrädde
frukt och bär, t.ex. kiwi, physalis, jordgubbar och blåbär

Börja med marängbottnarna, sätt ugnen på 150°C (varmluft om du vill baka båda marängerna samtidigt, annars får du halvera receptet och göra det i två omgångar). Vispa äggvitorna ihop med sockret i en ren bunke till ett hårt vitt skum, det ska gå att lyfta bunken över huvudet utan att det rinner ut. Blanda ner rice krispiesen. Fördela smeten på hälften på två olika bakplåtspappersklädda plåtar så att de täcker hela och grädda i ugnen i en timme. Efter en timme, stäng av ugnen, låt marängen stå kvar och lämna luckan på glänt. Ta ut när ugnen svalnat och lossa marängen från bakplåtspapperet.
Medan marängen står i ugnen, gör smörkrämen: Blanda äggulor, socker, vetemjöl, vispgrädde, vaniljsocker och smör i tärningar i en kastrull. Värm försiktgt på låg värme och låt sjuda i ca 15 minuter under omrörning tills krämen tjocknar. Ställ in i kylskåp och låt svalna.
Vid servering: Vispa grädden och skär frukt och bär i bitar. Lägg en botten på en plåt eller bricka och bred ut smörkrämen, lägg på nästa botten och bred ut grädden på den, dekorera med bär. Om den får stå ett tag smälter marängen, så vill du ha seg maräng ät den genast!

Lämna ett svar