Tips på nyårsmeny

Hej!

Jag glömde nästan bort att det är nyår redan imorgon!! Kanske pga att jag själv inte har behövt fixa något då vi är bortbjudna! Det känns jätteskönt att slippa dona i köket, skröpplig som man är… Om jag nu hade behövt laga en nyårsmeny,vad skulle jag då bjuda på?! Jag letade i mitt receptarkiv och detta blev resultatet:

Förrätt

Crème Ninon, för 4 portioner till förrätt:

1/2 L vatten
1 hönsbuljongtärning
en klick smör
1 gul lök
2 selleristjälkar
1 msk vetemjöl
3 dl vispgrädde
2 msk saft från färsk citron
3 dl frysta gröna ärtor
salt och peppar
en skvätt champagne eller annat bubbel
gräslök att dekorera med
en pilgrimsmussla per person

Koka upp vatten och tillsätt buljongtärningen. Hacka lök och fräs i en kastrull med smör tills den blir mjuk. Strö över mjölet och tillsätt hackad selleri, vispgrädde, citronsaft samt buljongkoket. Låt det sjuda på svag värme i ca 10-15 minuter. Tillsätt sedan de frysta ärtorna, salta och peppra efter smak. Låt bara ärtorna precis bli varma. Mixa sedan soppan slät med en stavmixer eller likn. Sila av soppan i en finmaskig sil.

Hetta upp en stekpanna med en liten klick smör, stek snabbt pilgrimsmusslorna så ett de bara precis får lite färg. Häll upp soppan i skålar, lägg i pilgrimsmusslan och häll i en skvätt bubbel, det gör förutom smaken, att soppan skummar fint.

Dekorera med ett par strån gräslök.

Varmrätt, samma som jag tipsade om förra året men den känns typiskt ”nyårig” och god!!

Oxfilé Wellington
Oxfilé Wellington, ca 8p

1,3 kg oxfilé, mittbiten. (Jag hade en större och en mindre bit)
olivolja till stekning
salt och peppar
dijonsenap
20 bitar parmaskinka
2 pkt smördeg
plastfolie
2 äggulor
flingsalt

Duxellmassa

500 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
färsk timjan, 10 repade kvistar
salt och peppar

Madeirasås

6 st schalottenlökar
2 små morötter
en näven färsk bladpersilja
smör
2 msk tomatpuré
3 dl Madeiravin
5 dl vatten
6 msk kalvfond (från flaska)
50 g smör

Sallad

blandad bladsallad
kronärtkocksbottnar, delade på fyra
haricot vert

Börja med duxellmassan:

Putsa svampen ren från jord. Mixa eller finhacka svampen. En matberedare är att föredra, men mixa den inte till en gegga. Finhacka vitlöken och blanda med svampen. Tillsätt timjan, salt och peppar. Stek svampröran i en torr stekpanna, så att vätskan försvinner. Låt svalna.

Ansa oxfilén från eventuella hinnor. Salta och peppra ordentligt. Stek med olivolja i riktigt het panna, bara så att köttet får en fin stekyta. Pensla köttet med senap medan det är varmt.

Lägg ut plastfolie, jag tog två längder brevid varandra. Lägg därefter ut parmaskinka, som lappar över varandra. Klicka ut duxellmassan (se bild nedan).

Lägg  köttet i mitten och rulla ihop till en tät rulle. Lägg in i kylen i minst 15 minuter.

Ta ut rullen ur kylen, ta av plasten och rulla in den i tätt slutande smördeg. Gör en ny rulle med plastfolie och ställ in i kylen. Hit går bra att förbereda dagen innan.

Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram smördegsrullen och pensla med äggula och strö över flingsalt. Tryck in en stektermometer i mitten och stoppa in i ugnen till en innertemperatur på ca. 50 grader, för medim/rare. Ta ut och lägg över ugnsfolie, låt vila ca 15 minuter(köttets innertemperatur ökar då). Skär sedan tjocka skivor och servera med madeirasås och sallad.

Madierasås:

Hacka lök och morot fint. Stek i smör i en kastrull. Tillsätt hackad persilja. Klicka i tomatpurén. Häll sedan i Madeira, vatten och kalvfond. Koka kraftigt i ca 15 minuter, sätt den sedan på låg värme och låt sjuda i ca. en timme, eller fram till servering. Sila då av den och smaka av med salt och peppar. Klicka i ca 50 g smör och rör tills det smält.

Efterrätt

Chokladmascarpone med svartvinbärskolasås och rostad mandelmassa

 

Chokladmascarpone med svartvinbärskolasås och rostad mandelmassa, 4-6 p

100 g mandelmassa (gärna Odense)
250 g mascarpone
100 g mörk choklad av fin kvalitet (jag tog 70%, tror inte man ska använda högre kakaohalt än så)
1 äggula (rumstempererad)
0,5 krm salt
100 g tinade frysta svart vinbär + några till garnering
1 dl vispgrädde
1 vaniljstång
1,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
2 tsk pressad citronsaft

Sätt ugnen på 225°C grill. Skiva mandelmassan med t.ex. osthyvel och lägg ut på bakplåtspapper. Sätt in i ugnen ca. 5-7 minuter, se till så att det inte bränns! Ta ut och låt svalna, krossa sedan i mindre bitar.
Ta ev. fram ägget från kylen och låt det bli rumstempererat. Lägg chokladen och 1/3 av mascarponen i en kastrull, värm på låg värme tills chokladen smält, rör hela tiden. Ta bort från plattan. Rör i äggula och salt. Tillsätt sedan resten av mascarponen. Ställ in i kylskåpet.
Mixa vinbären med stavmixer och sila sedan genom en finmaskig sil, tryck med slickepott, ner i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg frön samt stänger i kastrullen med vinbärspurén. Blanda även i grädde, socker, sirap och citron. Låt koka upp på medelhög värme, låt puttra i minst 10 miuter tills den tjocknar något. Om du förbereder såsen ett tag innan, är det bara att värma på den precis innan servering.
Vid servering: Forma ägg av chokladkrämen med hjälp av två matskedar. Ringla över sås och strö över den torkade mandelmassan, lägg även på några svart vinbär. Njut!!!Sigrid Báránys dessert

MMmm… nu blev jag riktigt hungrig 🙂

Har ni redan bestämt vad ni ska äta?? Vad blir det isf?

Kram

2 svar på ”Tips på nyårsmeny”

  1. Alltså du är ju helt galen med dina recept….så många moment att jag blir trött av bara tanken

    1. Det gäller ju inte alla men jag tycker om att göra lite mer avancerade rätter vid speciella tillfällen 🙂

Lämna ett svar