Porterstek – mumsig söndagsmiddag

Hallå i stugorna!
Tack för alla lyckönskningar igår här och på facebook, det värmer 🙂 Jag lovade ju att återkomma med recept på portersteken, en riktigt mumsig söndagsmiddag må jag säga!! Då jag hade slut på soja hemma provade jag att använda teryakisås istället och det blev hur gott som helst 🙂

Porterstek
Porterstek, ca 6 p

ca 1, 2 kg fransyska eller annat liknande nötkött utan ben
33 cl portel (öl som finns i matvarubutiken)
1 dl svartvinbärssaft
1 dl teryakisås + 1 tsk salt (eller 1 dl soja)
2 msk köttbuljongpulver (alt. 2 tärningar)
5 st enbär
5 st svartpepparkorn
1 tsk timjan
1 gul lök
1 vitlöksklyft

Gräddsås

ca 40 g smör
ca 2-3 msk vetemjöl
ca 7 dl av spadet som köttet legat i
2 dl vispgrädde
ev. salt och peppar

Häll porter, saft, teryakisås och salt (eller soja), köttbuljong, enbär, svartpeppar, timjan, skivad lök och en krossad vitlök i en gryta och låt koka upp, sänk värmen så att det bara sjuder. Lägg ner köttbiten och lägg på ett lock, vänd köttet då och då (t.ex. en gång i halvtimmen) och koka totalt i 1,5 timme. Porterstek

När 1,5 timme har gått ställ av grytan från värmen och börja med såsen: Smält smör i en kastrull och vispa ner mjölet till en jämn smet, vispa sedan på silat spad (lite i taget) och häll till sist ner grädden, smaka ev. av med salt och peppar. Skär upp köttet i tunna skivor
Prterstek
och servera med såsen, kokt potatis, gelé och sallad. Mums!

Söndagsmiddag

Lämna ett svar