Crème caramell

När kusinerna var här för några helger sedan gjorde Jennie riktig Crème caramell från grunden och sååå gott det var! En len pudding (eller vad man ska kalla det) med en god karmellsås till. Jennie är expert på denna dessert och säger att det här receptet är det absolut bästa, jag sätter inte emot 🙂

Crème caramell

Crème caramell, 6 p

Karamell:
150 g strösocker
1,2 dl vatten

”Pudding”:
6 dl mjölk
1 vaniljstång
80 g strösocker
4 ägg

Börja med karamellen: Häll försiktigt i socker och vatten i en kastrull och låt koka(se till så att inget socker hamnar på kansterna av kastrullen), när sockret har löst sig i vattnet för du absolut inte röra i karamellen, då kan den kristalliseras. Koka tills den blir gyllenbrun, du måste vakta hela tiden! Kokar du för kort tid blir den smaklös och för länge finns det risk att den blir besk… Fördela karamellen i 6 brûléeformar eller liknande som tål ugn, se till att karamellen täcker hela botten på formarna.
Karamellsås
Karamllen kommer att stelna helt. Ett tips för att rengöra kastrullen är att koka upp vatten i den.

Gör sedan ”puddingen”: Sätt ugnen på 150°C. Dela och skrapa ur vaniljstången. Värm försiktigt mjölk med vaniljstång och frön i ca 5-10 minuter tills mjölken smakar vanilj, den ska inte koka! Vispa ägg och socker förhand i en bunke. Smöra kanterna på formarna med karamellen i. Ställ formarna i en plåt med hög kant och häll på vatten i plåten så att det täcker till iaf hälften av formarna, de får inte komma något vatten i formarna!. Häll den varma mjölken i äggsmeten (inte tvärtom!!) under omrörning, börja med lite och sen kan du hälla på resten. Häll sedan smeten över karamellen (det blir nog lite smet över) och ställ in i ugnen i ca 25-30 minuter. Kolla efter 25 minuter om de har stelnat, de ska dallra men de ska inte vara rinniga om man tar på dem med fingret. Ta ut ut ugnen och låt svalna, ställ sedan in dem i kylskåpet. Vid servering är det bara att vända upp och ned på formen över en tallrik och vips så rinner karamellsåsen över puddingen.

Crème caramell

Oj så sugen jag blev på detta nu! Måste nog unna mig något sött 😉 Ha en mysig kväll! Kram

Lämna ett svar